UA | RU
Контактна інформація
Київ

Ganzo Adimanti by Skimen вже тут

Ось і Ganzo доросло до тих часів коли починає робити ножі по сторонньому дизайну. Це цікаво, це незвично, подивимося що у них вийшло. Як стверджує виробник, нова марка Adimanti буде об'єднувати різні ножові вироби від позаштатних дизайнерів. Перша серія отримала назву Skimen, над її дизайном працював Руслан Стаценко (Ruslan Statsenko), також відомий як Skimen Ruslan.

Я не знайомий з передісторією розробки, я не знаю які ідеї закладалися при продумуванні дизайну. Тому коментуйте, поправляйте і доповнюйте мене.

Упаковка картонна коробка в стилі Ganzo /Firebird. Комплект поставки звичний: ніж, чохол-мішечок для ніж, лейкопластир і кілька папірців. Відмінність мішечка від старих версій його мотузочок. Затяжка стала жорсткою з рухомим пластиковим фіксатором.

Габарити ножа:

  • Довжина в складеному вигляді
  • Загальна довжина 205 мм
  • Довжина клинка 85 мм
  • Товщина в обуху 3.5 мс
  • Вага 120 грам

Перше враження від ножа дуже позитивне. Лаконічний мінімалістичний дизайн, збірка дуже акуратна традиційно для Ганзо все непогано підігнано, елементів до яких можна причепитися по виготовленню не видно. Раніше у Ганзо вже були подібні моделі де одна плашка мала накладку з g10, а друга була виконана з нержавіючої сталі без накладки. Тут застосований той же принцип, існує 4 колірних рішення накладок на ножах - чорний, помаранчевий, зелений і фіолетовий.

З елементів дизайну в очі кидається склобій в торці підстави рукояті подібний був вже на моделі ганзо G740, але іншої форми і конструкції. Тут він являє собою гвинт з впресованим кулькою. Сам гвинт виглядає досить незграбно.



Є кліпса яка має тільки одне положення і повернена вона в бік плашки без накладки. Повернути її в сторону плашки з накладкою можна, тільки підпилявши накладку на другій стороні рукояті. По хорошому розміщення кліпси правильне-сторона рукояті без накладки звернена до спорядження або одягу де висить закріплений на кліпсі ніж, і гладкий метал не буде протирати спорядження. Кліпса закінчується врівень з корпусом - кліпса для потайного носіння ножа. Ніж майже не буде виглядати з кишені і буде привертати менше уваги.

З коробки гвинт був не дотягнутий на пів обороту, і кліпса мала хід вліво-вправо по рукояті. Після затягування зміщення пропало. Гайка проставка куди вкручується гвинт і сама кліпса мають необроблений торець зі слідами штампування. Якщо з гайкою це ще терпимо, то кліпса виглядає дешево через це і псує загальне враження.

Замок на ножі типу лайнер. У пружині запресований кулька який утримує клинок в закритому положенні не дає йому мимовільно відкриватися і бовтатися. На осі клинка присутній став звичним підшипник для швидкого відкривання клинка. В основі клинка є виступ фліппера, на фліпері є насічка для упору вказівного пальця. На самому лайнері насічки немає. З цікавого - на лайнері присутній обмежувач який не дає сильно стиснути пружину обмежувач акуратно прикручений гвинтом і захований на початку пружини. Крім того схоже врахований мінус який був в Firebird FH11-клинок замінав лайнер і з'являвся люфт. Зам'ятин відбувалося тому що сталь клинка твердіше стали плашок.


Проставка бек спейсер присутній тільки в кінці рукояті. При роботі рукоять не сильно наминає руку хоча вона досить вузька, накладка сама по собі плоска, і рукоять без потовщення в центрі. Такий маленький бекпейсер звичайно дає деяку незручність при силовому хваті і роботі, але дозволяє більш зручно стежити за чистотою внутрішнього простору ножа, і простіше очистити його від сміття і сміття. Дискомфорт при сильному стисненні рукоятки мінімальний так як всі фаски на гранях зняті дуже акуратно.

На плашці з накладкою є отвори для зменшення ваги, а на другій плашці вибірка зайвого металу фрезером.


Спочатку здається що на ножів немає отвір для темляка. Насправді воно присутнє, заховане між нержавіючої плашкою і накладкою з g10 і розташована в проставці бэкспейсера. Протягнути паракорд досить складно, і сам паракорд буде всередині проставки з g10, тому може з'явитися ризик якогось прискореного протирання, але в цілому реалізація дуже цікава непримітне отвір для темляка зустрічається рідко.

Клинок ножа виконаний зі сталі D2 мають твердість 58-60 HRC, за заявою виробників і товщину в обуху до 3,5 мм.Обух ножа округлений, на фліпері акуратно зняті фаски. Клинок матовий типу stone-wash (піскоструминний).


Заточка з коробки досить непогана. Ріже папір на вазі, невпевнені спроби голити волосся на зап'ясті. Клинок за формою дроп Поінт. Це не досить тонкий і гострий кінчик клинка, це не лом для розтину каналізаційних люків. Є фальшлезвие на обуху. Також є насічка для упору великого пальця, вона досить економічна і комфортна. Не врізається в шкіру і не викликає дискомфорту.

Фліппер з підшипником добре розроблений на моделі ножа з чорними накладками, а ось на ножі з помаранчевими накладками гвинт схоже перетягнути трохи сильніше але але все одно відкривається досить легко. В чому сприяє підшипник. Може просто механізму треба дати трохи часу що б він розробився.

У роботі ніж показав себе добре. Непогана заточка дозволяє сподіватися що вона буде досить довговічна. Сталь D2 вже не перший раз застосовується Ганзо, і показує вона себе на ножах краще ніж нержавійка 440С. у руці рукоять лежить досить зручно як в рукавичках так і без рукавичок. Можливо для великої долоні рукоять буде трошки незручною за рахунок того що вона не має потовщення і сама по собі досить вузька. Дизайн ножа мені сподобався він не викликає ніяких асоціацій з тактічесскімі ножами і чимось дешевим з ринкових розкладок. Ніж не виглядає якимось надмірно агресивним або занадто витонченим і кволим. Простий ніж який завжди можна носити на кишені, в сумці, в рюкзаку, які спокійно поріжуть продукти, виріже гілки якщо я там є необхідність, розкриє посилки. По різу ножик звичайно не скандинавські спуски від Morakniv, це звичне заточка китайських ножів. Можливо хотілося б бачити більш пологі кути заточування щоб ніж все-таки краще врізався в матеріали, але в такому випадку і довговічність ріжучої кромки у нас впаде і виробник вибирає стандартну заточку. Напевно щоб не перенастроювати верстати, і оскільки вона в більшості своїй влаштовує і якісь претензії тому немає. Зведення спусків і підводів до ріжучої кромці в області п'яти і вістря ножа досить симетричне. На деяких моделях Ганзо зустрічається набагато більш неточне зведення. За ціною ніж займає верхні рядки в модельному ряду Ganzo /Firebird, але сталь клинка і акуратність у виготовленні вцілому виправдовують ціну. Хоча ціна швидше навіяна новизною моделі і самої серії ножів, що дозволяє сподіватися на зниження ціни у вітчизняних магазинах. За ціною дешевше є подібні моделі, з такими ж матеріалами, але іншим дизайном.

Найближчим часом будемо очікувати цілу серію подібних ножів з авторським дизайном. Тому навіть цікаво, що такого ще цікавого придумають майстри разом з компанією Ганзо. Хоча думаю все буде стандартно за матеріалами, і відмінність буде більше дизайнерське. Тому будемо чекати і спостерігати за результатами їх співпраці. Поки ж можна сказати, що колаборація Ганзо і Skimen вельми вдала. Фірма пішла перевіреним шляхом перевірені матеріали і дизайн який їй запропонували. Дизайн який був продуманий і був заснований на перевагах автора які які він почерпнув з інших моделей ножів, їх на конструктивних особливостей, які він там помітив.

З дрібних причіпок по дизайну напевно хотілося б бачити більш витончені гвинт склобій (а то вже дуже він не вписується в загальний зализаний дизайн. Можливо хотілося б бачити можливість перестановки кліпси на іншу сторону без доопрацювання напилком. Так само можливо хотілося б бачити насічку на пружині лайнера, щоб її простіше було так сильно знайти і віджимати для розблокування замка, і насічку в області хвата мізинця і безіменного пальця. Але це все не критичні причіпки, це чисто моя думка, і в тому вигляді в якому є ніж вийшов вельми цікавим.


Автор serj_32 (Сергій Борисович).
Будь-яке використання матеріалів дозволено тільки після письмового дозволу автора.

Написати коментар
1 коментар
Сергей
Сергей25 березня 2020 02:48
Сергей Борисович, если вы уже взялись писать обзор, то наверное все же не мешало бы узнать о происхождении ножа.
Вот вам ссылка, полюбопытствуйте.
https://youtu.be/9EAdpX64wck
Второе, в русском языке нет слова "нету".
В-третьих, интересно в чем разница между сором и мусором (в рамках контекста) ?)
Четвертое, никогда не слышал про "замок типа лайнер". Есть замок типа Liner Lock (лайнер лок). А в данном ноже вообще то реализован Frame Lock.
Ну и еще кучка мелких неточностей и куча грамматических ошибок.
В общем, очень странно читать такой обзор на официальном ножевом сайте.
Заранее попрошу не обижаться. А либо исправить ошибки и неточности, либо обзоры это не ваше...
Оберіть мову сайту: