UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як точити ножі? Інструкція!

Хоча зараз не настільки важливо, щоб кожен чоловік умів точити ножі, багато хто все ж вважають за краще доглядати за своїми ножами самостійно. Однак не кожен вміє робити це дійсно правильно. Тому ми вирішили нагадати основні правила, які допоможуть вам домогтися дійсно ідеальної заточування будь-якого клинка.

Трохи про ножах

Перше від чого залежить якість заточування — це особливості самого ножа. Для клинків використовується різна по твердості сталь з різною здатністю зберігати гостроту заточування. Оптимальною вважається твердість в межах 45-60 HRC. Більш м'який метал швидко стане тупим, а більш твердий стане кришитися.

Крім того, призначення ножів визначає кут, під яким їх краще заточувати. Найбільший кут - у мисливських ножів (30-35 градусів) і тактичних (25-40 градусів). Приблизно в цих же межах знаходяться і складні туристичні клинки. Побутові ножі, які є на кожній кухні, заточуються під кутом 25-30 градусів, професійні моделі для кухарів — близько 25 градусів. Ще тонше зведення у японських ножів-10-20 градусів. Нарешті, бритви заточують під кутом 10-15 градусів.

Вибір точильного інструменту

Що точити, ми визначилися. Тепер треба вибрати - за допомогою чого. Найпростіші інструменти-кишенькові Точила. Деякі з них дають непоганий результат, та й використовувати їх найлегше. Можна вибрати модель з виставленим заздалегідь кутом для точильних каменів або з можливістю регулювати його вручну. Якщо є можливість регулювання, то мова йде, швидше за все, про точильному камені. Вони бувають натуральними (якісні, але дорогі екземпляри) або ж штучними (більш доступні за ціною і найрізноманітніші за якістю). Точильних каменів краще мати не менше двох — з різною грітностью (ступінь шорсткості поверхні). Більший камінь використовується безпосередньо для заточування, а той, що дрібніше — для доведення. Іноді для правки не особливо затупленого ножа використовують Мусати-інструменти, схожі на круглий напилок. Але для повноцінної заточування вони не підходять.

Більш вимогливі майстри, які часто заточують свої ножі і хочуть мати серйозний інструмент для цього, вибирають Точильні верстати. Вони бувають механічно і електричні, найчастіше забезпечуються декількома змінними поверхнями для заточування і дозволяють регулювати кут заточування в широких межах.

Власне-заточування

Точильні камені рекомендується перед початком робіт змочувати водою, щоб вони не засмічувалися металевою стружкою і не дряпали лезо. Точити слід плавними рухами, щільно притискаючи ніж до абразивної поверхні, але без сильного натискання. Напрямок проводки завжди має бути перпендикулярним ріжучої кромці. Повторювати руху потрібно до утворення на зворотному боці невеликого задирки. Після цього, переверніть клинок і заточіть іншу сторону.

Після заточування рекомендується провести доведення леза. Для цього використовуються один або кілька точильних каменів з більш дрібною структурою, ніж для заточування. Причому, підвищення грітності має бути поступовим, щоб ріжуча кромка стала максимально гладкою. Деякі знавці остаточно доводять клинок на шматку шкіри, обробленої спеціальної шліфувальної пастою.

Перевірка якості

Спробуйте порізати вашим ножем аркуш паперу на вазі. Добре заточений клинок легко впорається з цим завданням. Як варіант, можна спробувати розрізати помідор або м'який хліб. Загалом, Якщо якість різу Вас влаштовує, вітаємо, робота закінчена! В іншому випадку, доведеться повторити етап доведення ще раз.

Також фахівці рекомендують після промивання ножа від металевого пилу, змастити лезо маслом, щоб захистити його від появи іржі. Для кухарських ножів краще вибирати харчові варіанти. Багатофункціональні ножі часто змащують балістолом. Краплю цього ж масла варто капнути в замок ножа.

Тепер ви точно зможете привести всі свої ножі в ідеальний порядок відповідно до їх призначення і особливостями. Причому, зробити це якісно і повністю самостійно.

Написати коментар
7 коментарі
Саша
Сашаfenix.ua30 грудня 2016 15:29
Ооо, блин, ну все куплю себе точилочку)). Нормально все расписали, все по делу. Молодцы!)
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua24 січня 2017 12:39
Купил точилочку себе в этом магазине. Ребята дали еще и ссылку на эту статью. Спасибо!
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua31 січня 2017 19:32
Спасибо за статью. Наточил нож Ганзо точилкой Ганзо по статье с сайта Ганзо))))
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua6 лютого 2017 16:41
Про углы заточки-очень важная инфа
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua13 вересня 2017 12:06
Купил у вас точилку тач про стил. Отличная сборка. Сейчас почитаю про правильные углы...
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua19 вересня 2017 12:18
Спасибо за объяснение, теперь буду знать как правильно точить!
Валентин
Валентин25 квітня 2018 09:43
Точу самым обычным камнем, который еще от деда остался и все ножи острючие)
Оберіть мову сайту: