UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як вибрати хороший ніж

Звичайно ж, ніж може бути потрібен і вдома — для приготування обіду, і на природі — для цих же цілей або господарських завдань. Залежно від того, де він буде використовуватися, вимоги до хорошого ножа будуть різнитися. Однак цього разу ми поговоримо про вибір саме тих моделей, які можуть стати в нагоді на природі.

Варіанти застосування

Саме особливості використання ножів диктують їх основні якості. Наприклад, Ножі для мисливців обов'язково повинні бути міцними. Особливий вид таких ножів призначений для знімання шкури тварини і оснащується гострим гаком на кінці леза. Більшість таких моделей зроблені з фіксованим клинком. Для туризму підійдуть як фіксовані варіанти, так і складні ножі, який поступаються попереднім по міцності, зате істотно перевершують їх по компактності. Крім того, під час подорожей може бути зручно використовувати багатофункціональні ножі, що мають крім звичайного леза ще й відкривачкою, викруткою, штопором або іншими подібними інструментами. У подібному виконанні роблять навіть маленькі ножі-брелоки, які не стануть повноцінною заміною звичайному, але все ж зможуть допомогти в багатьох ситуаціях. Тому перед покупкою, визначте, в яких саме умовах ви плануєте використовувати свій майбутній ніж, щоб підібрати найбільш підходящий екземпляр.

Особливості конструкції

Глобально, ножі поділяються по конструкції на дві категорії: фіксовані і складні. Жорстко зафіксований клинок здатний нормально витримувати набагато сильніші навантаження. Тому такі моделі вибирають для полювання, екстремального виживання. Вони можуть бути зручні і в туризмі, оскільки дозволять виконувати більше робіт з деревом або іншими твердими матеріалами. Похідні ножі з фіксованим клинком обов'язково переносяться в піхвах, що забезпечує високий рівень безпеки. Однак всі ці особливості можуть розглядатися і як переваги, і як недоліки.

Якщо пріоритет власника ножа-це компактність, то, звичайно ж, краще звернути увагу на складні моделі. Вони займуть на порядок менше місця. До того ж, такі ножі зазвичай виготовляються легкими. Вони ефективно справляються з кулінарними завданнями, корисні і практично у всіх господарських питаннях, які можуть бути актуальні для туристів. Однак важливо пам'ятати, що використовувати такий ніж в якості важеля вкрай небажано.

У чому секрети форми клинка і його заточування?

Форма леза-це не тільки декоративне питання, але і чисто практичне. Наприклад, найбільш популярний варіант-це drop-point, який передбачає наявність гострого кінчика і добре збалансовану по осі геометрію. Таким ножем зручно і легко працювати в більшості ситуацій, крім того, з його допомогою можна робити акуратні і точні уколи.

У той же час, деякі завдання вимагають використання ножа особливої форми. Наприклад, для чищення і патрання риби підходять леза увігнутої форми. Також для таких цілей можна використовувати клинки Боуї.

Також варто звернути увагу на форму спусків клинка. Якщо вони увігнуті, ніж буде дуже гострим, але така геометрія трохи знижує його міцність. Найбільш міцні ножі заточені під кутом від 20° до 40°. Однак чим більше кут, тим складніше буде таким ножем робити точні різи.

Що стосується заточування, то найбільш універсальним варіантом вважається гладка кромка леза. Вона добре підходить для більшості матеріалів з різною твердістю. Крім іншого, за таким ножем легше доглядати в туристичних умовах, періодично його підточуючи. Другий варіант-це серрейторная (з зубчиками) заточка. Вона була придумана для більш легкого розрізання волокнистих матеріалів, таких як мотузки і тканини. Це може бути актуально для альпіністів або рятувальників. Але використовувати такий ніж для звичайних потреб може бути не зручно. Компромісний варіант-це комбінована заточка з ділянками обох видів. Вона дозволяє користуватися перевагами як того, так і іншого клинка, але варто пам'ятати, що кожен з ділянок буде зовсім невеликим за розмірами.

Питання про матеріали

Для клинка, природно, використовується сталь. Однак вона може бути як нержавіючої, так і високовуглецевої. Перший варіант для похідних моделей буде кращим, оскільки Туристичні ножі нерідко використовуються в контакті з водою, а сушити їх кожен раз може бути клопітно. Вуглецева сталь довше залишається гострою і вважається більш міцною. Втім, з цієї причини, заточити такий ніж самостійно теж буде складніше.

Набагато більше варіантів - для рукоятки ножа. Часто можна зустріти моделі з пластиковою рукояткою. Для туризму це дійсно непоганий варіант, оскільки пластик дуже легкий, не вбирає в себе воду, добре переносить великі коливання температур. Єдине, що краще звернути увагу на сучасні композитні варіанти, такі як склопластик або карбонове волокно. Зберігаючи всі перераховані переваги, вони ще й по міцності практично нічим не поступаються металу. А це властивість важливо для будь-якого похідного ножа.

Традиційні варіанти-це дерево або натуральний Ріг. Перший варіант і зараз широко поширений, оскільки залишається дуже доступним і надає ножу особливу естетичну привабливість. А ось моделі з кістяною рукояткою швидше відносяться до розряду сувенірів, хоча б тому, що вони на порядок дорожче і брати настільки цінний клинок на природу не має сенсу через ризик його випадкової втрати.

Ще один варіант-це металева рукоятка. Однак чистий метал без будь-яких вставок для туристичних моделей використовується не часто, адже подібна рукоятка значно ускладнює вагу клинка.

Тип замка

Варіант замикаючого механізму-це актуальне питання при виборі складного ножа. А оскільки такий тип ножів дуже поширений в туристичній практиці, не зайвим буде сказати пару слів і про замки. Адже будь-який якісний сучасний ніж в обов'язковому порядку обладнується блокіратором, що робить його використання більш безпечним.

Найпростіші по конструкції-лінійні замки. До них відносяться Liner-lock, Frame-lock. Такі замки дуже довговічні, мінімально залежать від попадання всередину пилу або дрібних сторонніх частинок. У варіанті замка Back-lock роль замикаючої пластини частково покладена на елементи рукоятки. А штифтовий замок Axis-lock запатентований компанією Benchmade, проте широко використовується і в інших сучасних ножах. Він не менш надійний і довговічний, хоча і чутливий до чистоти. На базі штифта також виготовляється механізм Plunge-lock, Arc-lock. Замок Button-lock приводиться в дію натисканням на кнопку, а тому є одним з найбільш зручних для користувачів. Тим більше, що розблокувати лезо буде однаково зручно будь-якою рукою. Ще один цікавий варіант-це Balisong. Його роблять в ножах-метеликах, у яких рукоятки складаються з двох обертових по осі елементів і нагадують ручки мультитулів.

Звичайно ж, на цьому особливості різних ножів не вичерпуються, проте знання основних якостей допоможе вам простіше орієнтуватися в загальному різноманітті моделей і вибрати з них кращий варіант для себе.

Написати коментар
6 коментарі
Андрей
Андрейfenix.ua30 грудня 2016 14:26
Очень круто смотрятся ножи с карбоновой рукоятью. Они не скользкие будут, когда рукоятка намокнет или лучше все-таки G-10 ?
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua23 січня 2017 19:31
Даа, многое почерпнул из статьи. Даже и не думал, что есть столько материалов, форм и характеристик.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua31 січня 2017 18:55
От себя добавлю, что если ножем будете пользоваться часто-обратите внимание на сталь. Некоторую проще точить и она быстро тупится, а некоторая (высокоуглеродистая) меньше тупится, но ее тяжелее потом заточить. По форме. В поход и на каждый день-складной, в остальных случаях с фиксированным клинком.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua6 лютого 2017 16:20
Да, Сергей, а еще важен тип замка складного ножа. Мне, например, удобен только лайнер. Другие замки не прижились.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua13 вересня 2017 10:58
Выбираю однозначно только складные модели, они однозначнее удобнее, чем фиксы.
Антон
Антон8 травня 2021 13:28
Люблю ножи от Ганзо, но люблю все выбирать в живых магазинах, поэтому покупал тут: https://eger.ua/nozh-ganzo-g8012-gy. Этот нож мой любимчик, так как он очень многофункциональный и не раз меня выручал в походах.
Оберіть мову сайту: