UA | RU
Контактна інформація
Київ

Який вигляд має сучасний ніж?

Сучасний світ дуже змінився в порівнянні з тим, який був навіть 150 років тому. Однак людям як і раніше потрібні хороші ножі. Яким же повинен бути сучасний ніж, щоб його можна було вважати вдалим і рекомендувати до покупки? 

Природно, перший критерій, це якісні матеріали. Він стосується як вибору металу для клинка, так і будь-якого матеріалу для рукоятки (дерева, пластика, кістки або іншого). Однак навіть серед дійсно якісних варіантів існує величезна кількість моделей з різним дизайном і формфактором. Саме на цьому моменті ми і зупинимося докладніше.

Ножі з фіксованим лезом

Клинок таких ножів зроблений з єдиної сталевої пластини з хвостовиком, який йде глибоко в рукоятку. Деякі моделі взагалі представляють собою єдину металеву деталь. В такому випадку, мова йде про ножах скелетного типу. Вони дуже ефектні на вигляд, але можуть бути не дуже зручними для тривалої роботи.

В цілому ж, ножі з фіксованими клинками є більш надійними в плані високих навантажень. Вони відмінно підходять для мисливців, любителів екстремальних видів відпочинку на природі. Серед недоліків цих моделей можна назвати тільки великі габарити (їх не вийде носити кишені і доведеться вішати на пояс або прибирати в рюкзак) і необхідність щоразу використовувати піхви для перевезення і зберігання.

Складні ножі

Моделі, в яких клинок можна скласти всередину рукоятки з'явилися набагато пізніше фіксованих, але в даний час, мабуть, навіть більш популярні в туристичному середовищі. Їх головна перевага-невеликі габарити в складеному положенні. Не дарма, ці ножі також називають кишеньковими, адже будь-який з них легко поміщається всередину кишені. Крім того, їх можна носити як в чохлі, так і самостійно, а тому не буде потрібно докуповувати аксесуар, якщо власник того не побажає.

Всі складні ножі мають одну дійсно важливу деталь, яка дозволяє їх класифікувати. Це замок, що утримує лезо в крайньому положенні на осі його обертання. Саме замок забезпечує власнику ножа безпеку під час роботи з цим предметом. Різновидів замків існує досить багато і деякі з них запатентовані певними компаніями.

Замки в ножах

За конструкцією замки для ножів бувають лінійними, штифтовими, балісонгами, Задній замок. Мабуть, найпоширеніший з них-це лінійний замок. Він найпростіший за конструкцією і, в той же час, один з найбільш надійних серед усіх. Справа в тому, що в такому замку практично нема чому ламатися, адже складається він з пластини металу і невеликої пружинки. До числа лінійних замків відносяться Лайнерный замок і його модифікація — Замок рами. Практично єдине, що їм загрожує — це втрата жорсткості пружини в процесі тривалої експлуатації.

Штифтові фіксатори теж вважаються досить простими. Для них виготовляється рухливий металевий штифт, який розміщується перпендикулярно лезу. В дію штифт приводиться пружинкою. Ці замки дуже надійні і в змозі витримувати дійсно великі навантаження. Недоліком же можна назвати вимогливість до догляду (замок повинен завжди залишатися чистим). Втім, якщо ви доглядаєте за своїм ножем, то підтримувати працездатність замків Axis (патент належить Benchmade) Arc (патент належить SOG), Ultra (патент належить Cold Steel).

Замки Back Lock використовують принцип важеля. Клинок в цьому випадку утримується металевим коромислом-важелем по обуху. Ці замки дуже надійні і в змозі витримувати дійсно великі навантаження. Доопрацьованим варіантом такого замка є Tri-Ad Lock, який використовує компанія Cold Steel.

Замок балісонг використовується в ножах-метеликах. Він дуже простий в конструкції: лезо фіксується засувкою в двох половинках рукоятки. Ці ж деталі рукоятки виступають своєрідним футляром для клинка під час його перенесення. Важливою перевагою подібних замків є те, що вони обходяться без пружин, а значить, термін експлуатації істотно зростає.

Багатофункціональні ножі

Ще один різновид сучасних ножів-це багатофункціональні моделі. Йдеться про своєрідні мультитулах, в яких головним елементом є саме ніж, а не плоскогубці або інший інструмент. Вони також відомі як швейцарські ножі, оскільки вперше з'явилися саме в цій країні.

Багатофункціональні ножі бувають самими різними за кількістю і набору функцій. Деякі з них орієнтовані на туристів і тому серед інструментів можуть бути ложка і виделка. Інші з них призначені для ремонту, а тому можуть включати в себе невеликий напилок, пару викруток і інші подібні елементи.

Вибирайте той з ножів, який буде подобатися вам зовні, відповідати тим завданням, для якого він купується і буде зручним. Найкраще вибирати варіанти серед моделей відомих виробників. В цьому випадку, ви напевно придбаєте якісний екземпляр, здатний прослужити хоча б кілька років. Адже великі виробники дають фірмову гарантію і випускають виключно якісні ножі, піклуючись про імідж компанії та позитивне сприйняття з боку покупців.

Написати коментар
6 коментарі
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua23 січня 2017 17:13
Думаю, что современный нож это складной нож (просто нож или с инструментами как Викторинокс)
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua27 січня 2017 18:49
Для меня открытием стали ножи для выживания с огнивом и функциональными ножнами.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua6 лютого 2017 13:44
Выбрал для себя не нож, а мультитул от Ганзо на каждый день. Там тоже усть нож+много полезных инструментов.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua13 вересня 2017 09:59
У меня нож с рукоятью из g10, хочу еще с карбоном!
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua12 жовтня 2017 14:49
Раньше думал, что ножи есть только с полированным лезвием, а на этом сайте увидел еже и способ обработки - стунвош. Отлично смотрится, и царапин не видно.
Ganzo.ua
Ganzo.uafenix.ua16 жовтня 2017 17:32
Игорь, в наличии имеются так же ножи с черными анодированными клинками, с клинками типа "Damask" и много других вариантов.
Оберіть мову сайту: