UA | RU
Контактна інформація
Київ

Нержавіюча та вуглецева сталь. Відмінність. Догляд

Складний вибір

Абсолютно всі сучасні ножі можна розділити на дві категорії. З клинками з вуглецевої сталі і»нержавійки". Між ними є маса відмінностей і саме тому багато хто задається питанням «А який саме ніж мені взагалі потрібен». Варто відзначити що і у вуглецевої, і у нержавіючої сталі є свої переваги і недоліки. 

Нержавіюча сталь

Одним з головних аргументів при виборі ножів з «нержавійки» є її нібито абсолютна несприйнятливість до корозії. Однак, якщо постійно залишати ніж у вологому середовищі і своєчасно не чистити його, то в такому випадку, заіржавіє навіть найякісніша «нержавійка».

Тому ми рекомендуємо вам, незалежно від того, з якого матеріалу зроблений ніж, відноситься до нього дбайливо, своєчасно чистити і заточувати його. В такому випадку ви отримаєте тільки позитивні враження від використання обраного ножа.

На сьогоднішній день практично у кожного великого виробника ножів присутні моделі з клинками з нержавіючої сталі. І це цілком логічно, адже даний матеріал має масу переваг, серед яких:

  • відмінна корозійна стійкість;
  • простота в обслуговуванні;
  • хороша міцність.

Багато виробників вказують на клинку марку використовуваної сталі або її тип. У разі ножів бренду Opinel, клеймо "Inox" означає застосування нержавіючої сталі.

До недоліків ножів з "нержавійки" можна віднести лише недовговічність заточування. Клинки з такої сталі дійсно на порядок швидше затупляются, ніж варіанти з «углеродки». З іншого боку, заточити ніж з нержавіючої сталі набагато простіше і швидше. У похідних умовах, при необхідності і маєтку певних навичок, зробити заточку ріжучої кромки можна навіть підручними засобами, наприклад, за допомогою каменю або керамічного предмета (чашки).

Увага! Ми настійно не рекомендуємо без крайньої необхідності точити ножі предметами, не призначеними для цього, так як це може негативно позначитися на стані ріжучої кромки і клинка в цілому.

Вуглецева сталь

Як зрозуміло з назви, одним з ключових елементів у складі даної сталі є вуглець (від 0,6% до 2,0%). Саме він надає клинку відмінну міцність і зносостійкість, дозволяючи йому довго зберігати гостроту ріжучої кромки, навіть при активній експлуатації.

Трохи заглибившись в історію, можна помітити, що вуглецева сталь застосовувалася практично у всіх сферах життєдіяльності людини аж до початку XX століття. Це обумовлено тим, що така сталь досить проста у виробництві і підходила для виготовлення широкого списку предметів починаючи від столових приладів і до авто запчастин.


На фото чітко видно потьмяніння, характерне для предметів з вуглецевої сталі, що контактували з вологою.

"Нержавійка" ж набула широкого поширення починаючи лише з 1910-20х років, коли нарешті вдалося створити дійсно міцний і коррозиестойкий сплав.

Однак, незважаючи на здавалося б явні переваги, нержавіюча сталь не змогла повністю витіснити вуглецеву зі сфери виробництва ножів. Цьому є досить просте пояснення, «углеродка«, а особливо, сучасні її варіації, перевершують в міцності і довговічності»нержавійку". Тому більшість професійних кухонних ножів і вузькоспеціалізованих інструментів виготовляються саме з цієї сталі.

До переваг ножів з вуглецевої сталі можна віднести:

  • чудову міцність;
  • високу ударну в'язкість;
  • довговічність заточування.

Недоліками цієї сталі є мала стійкість до корозії. Через що на поверхні ножа можуть проступити сліди окислення (темні плями) або зовсім, іржа, навіть після короткочасного контакту з вологою.


До того ж, заточка ножів з вуглецевої сталі — це досить трудомістке і довге заняття, для якого необхідно використовувати спеціальні точильні пристосування (заточка за допомогою звичайного кругляка в польових умовах, як у випадку з «нержавійкою», не дасть зовсім нічого крім зіпсованої ріжучої кромки).

Після експлуатації в умовах підвищеної вологості, наприклад, при роботі з овочами або фруктами, ніж з вуглецевої сталі досить просто почистити (при необхідності) і витерти насухо. Це дозволить уникнути утворення корозії.

Трохи висновків

Підводячи підсумок, можна сказати, що всі ножі, незалежно від того з якої сталі вони зроблені, потребують певного догляду. Нержавіюча сталь більше підходить для тривалої експлуатації в умовах підвищеної вологості, наприклад, для туристичних походів, риболовлі та полювання.

А ось ножі з вуглецевої сталі краще підійдуть для тих ситуацій, коли у вас буде можливість після кожного використання витирати клинок насухо. Наприклад, для кухонних робіт.

Написати коментар
1 коментар
Миша
Миша25 квітня 2018 09:36
У меня мора из нержавейки, юзаю на рыбалке и ее хватает вполне.
Оберіть мову сайту: