UA | RU
Контактна інформація
Київ

Огляд Ganzo G807: коли значення мають і якість, і розмір

Який бренд першим спадає на думку, коли хтось згадує «бюджетні ножі»? Для нас відповідь однозначна, і це Ganzo.

У світі інструментів лише обмежена кількість компаній мають такий самий вплив, як Ganzo, що обумовлено різноманітністю асортименту, якістю матеріалів і вивіреними до найдрібніших деталей конструкціями. І хоча ця компанія відома, в першу чергу, своїми складаними ножами, їй є що запропонувати й любителям «фіксів», розрахованих на застосування в особливо складних умовах, що межують з екстремальними.

Але чи нескладаний ніж Ganzo такий само гарний, як і його складані «побратими»? Пропонуємо з'ясувати це на прикладі новинки бренду, моделі G807.

Класика проти інновацій: перші враження про Ganzo G807

При першому погляді на Ganzo G807 неможливо позбутися думки «Десь ми це вже бачили…». І це враження небезпідставне. Виробник не приховує, що натхненням під час створення інструмента стали старі добрі ножі зі Швеції, тому, забігаючи наперед, можемо сказати, що поціновувачам шведської класики новинка зайде на «ура».

Ще одну паралель можна провести з іншим ножем Ganzo, а саме моделлю G806. По суті, новий інструмент є прямим спадкоємцем базової версії, але з рядом дрібних модифікацій, які торкнулися матеріалу клинка та дизайну руківʼя.

З-поміж інших найбільш очевидних відмінностей — розміри та вага інструментів, що стає очевидним під час порівняння.

Ganzo G806 Ganzo G807
Загальна довжина 217 мм 205 мм
Довжина клинка 98 мм 88 мм
Довжина руківʼя 119 мм 117 мм
Вага 88.5 г 96 г

Модель G807 відрізняється більшою компактністю. Зокрема, клинок став коротшим, що позитивно відбивається на контролі інструмента під час використання. Тим часом різниця в довжині руківʼїв абсолютно невідчутна, що грає лише у «плюс» новинці.

Приріст у вазі пояснюється збільшеною товщиною клинка: 3.3 мм у G807 проти 2.2 мм у G806. Цей параметр впливає на делікатність різання та зносостійкість клинка. Тонке лезо ріже акуратніше, що легко тестується під час нарізання харчових продуктів, особливо виробів з борошна. Водночас чим тонше клинок, тим він більш схильний до деформування при високих навантаженнях.

Саме тому краще придбати фіксований ніж з потовщеним лезом, якщо в планах використання інструмента в польових умовах (туризм, кемпінг, скелелазіння), де на нього покладаються складніші завдання, аніж просте приготування бутербродів.

До речі, замовити оригінальні ножі бренду можна на сайті офіційного дистриб'ютора Ganzo Україна.

Матеріал та форма клинка

Коли мова йде про бюджетні ножі, перше логічне питання: «З якої сталі виготовлений клинок?».

У випадку Ganzo G807 це марка 9Cr14MoV, яка являє собою мартенситну сталь із вмістом хрому на рівні 14%. Ця сталь — не частий «гість» асортименту бренду (раніше вона використовувалася хіба що в складаному ножі Ganzo G6801). Але тут марка майже ідеально вписалася в концепт фіксованого інструмента для туризму.

Сталь має чотири фундаментальні переваги:

  1. Ефективний опір корозії;
  2. Висока твердість (цей показник становить ±59 HRC);
  3. Тривале утримання заточування;
  4. Невибагливість у догляді.

Все вищеперелічене дозволяє сталевому клинку приносити максимальну користь своєму власнику в умовах, де потрібне гостре лезо, але є брак часу та можливостей для повноцінного заточування та догляду за інструментом

Звичайно, метал має й недоліки. Їх лише два та обидва пов'язані з високою твердістю сталі:

  1. Метал не розрахований на роботу з особливо щільними матеріалами;
  2. Трудовитратний процес заточування.

Щодо інших параметрів леза, то тут все просто. По-перше, клинок має класичний профіль Drop Point, який підхожий як для різання, так і проколювання. А по-друге, високі спуски на ⅔ ширини клинка витримують баланс між його механічною міцністю та якістю різання, що особливо сподобається тим, для кого мисливство та риболовля є одними із найулюбленіших захоплень.

Ергономіка інструмента

Ganzo G807 оснащений руківʼям з комбінованого матеріалу:

  • поліпропілену (PP);
  • термопластичної гуми (TPR).

Вибір матеріалів є передбачуваним з урахуванням бюджетності інструмента. Однак це навіть не відіграє «в мінус» конструкції через довговічність та міцність пластику, характеристики якого логічно доповнює гума з нековзною поверхнею.

З ергономікою теж все у повному порядку. Округле руківʼя з плавними вигинами в нижній частині, де лягають пальці, забезпечує міцне утримання ножа, а розширення руківʼя ближче до клинка виступає бар'єром для долоні, не даючи їй зіскочити на лезо. Множинні насічки з усіх боків руківʼя також сприяють комфортному утриманню. Разом з тим насічки ближче до обуха клинка імітують упор для великого пальця.

В руківʼї є отвір під темляк. На відміну від інших фіксованих ножів бренду новинка має отвір трикутної форми. Таке рішення не несе практичної функції, але органічно вписується в загальне оформлення.

Піхви

Якість виробництва Ganzo G807 відноситься і до комплектованих піхв, які виготовлені з поліпропілену (PP), аналогічно руківʼю інструмента.

Дизайн піхов разюче відрізняється від тих, що йдуть у комплекті з моделлю G806. Їхній стилізований зовнішній вигляд є продовженням дизайну інструменту, не випадаючи із загальної концепції. При цьому функціональність також знаходиться на висоті. Ніж щільно фіксується в піхвах з приглушеним клацанням. Наскрізний отвір у нижній частині відповідає за безперешкодне зливання води, яка може залишатися на клинку після експлуатації.

Пружний затискач дозволяє зафіксувати піхви на одязі. У ньому передбачена пара отворів, в які простягається пояс для максимально надійної фіксації аксесуара.

Похідний ніж: купити чи не купити?

У новому ножі Ganzo G807 немає нічого, що не відповідало б його прямому призначенню. Це відмінний фіксований інструмент з витриманим балансом між ефективністю, розміром та вагою конструкції.

Утримання досить зручне, руківʼя не наминає шкіру, а долоня не ковзає завдяки гумовій і злегка текстурованій поверхні. Клинок справляється із завданнями різного рівня складності. Тут також важливо відзначити якість заводського заточування, яке є приємним бонусом і відкидає всі сумніви щодо доцільності цього придбання.

Єдиний момент, до якого можна було б причепитися, це міцність кліпси. Надягати й знімати піхви з пояса слід з акуратністю, оскільки надмірне відтягування затискача загрожує появою тріщин на матеріалі. Однак з урахуванням ціни на новинку цей аспект є не більш ніж примхою та нівелюється приємним відчуттям, яке залишає після себе експлуатація інструмента.

Написати коментар
Оберіть мову сайту: