UA | RU
Контактна інформація
Київ

Перший мілітарі ніж: поради щодо вибору від Ganzo

Говорячи про мілітарі ніж, які у вас виникають асоціації? Може, габаритний та брутальний інструмент чи гострий та багатофункціональний клинок? Насправді обидва варіанти є вірними, адже тип інструменту залежить від ваших основних потреб.

З усім тим існують деякі параметри, яким має відповідати будь-який ніж з цієї категорії. Якщо ви новачок у світі різальних інструментів і не знаєте, які характеристики брати до уваги, щоб вибрати тактичний ніж, наш короткий посібник допоможе розібратися в основах.

Перший мілітарі ніж: як обрати ідеальний варіант від Ganzo

Тактичний, бойовий, мілітарі — все це є позначеннями ножів одного типу. Їхня головна особливість полягає в показниках міцності клинка, який покликаний справлятися з вирішенням завдань екстремальної складності. Такі ножі є твердішими за звичайні EDC моделі та часто доповнені функціональними елементами, наприклад, зубчастим лезом або склобоєм.

Перераховані характеристики також дозволяють використовувати такий інструмент як ніж для самозахисту. Це особливо актуально для військових та виживальників, які можуть стикатися з небезпечними ситуаціями, де від надійності та зносостійкості леза залежить їхнє здоров'я та навіть життя.

Якщо існує чіткий розподіл ножів на тактичні та нетактичні, виникає логічне запитання: «Чому потрібно розбиратися в їх особливостях?». Річ у тому, що це досить об'ємна категорія, представлена масою варіантів, серед яких є не тільки звичні складані та фіксовані моделі, але також масивні аналоги, що більше нагадують шаблі або катани, ніж різальний інструмент.

Що з цього підійде саме вам, залежить від основної області використання, про що ми розповімо далі.

Типи мілітарі ножів: особливості та переваги

Практично будь-який клинок можна використовувати для самозахисту, але не кожен буде дійсно корисним в екстремальних умовах. Відштовхуючись від цього, важливо розбиратися в основних типах мілітарі ножів, що дозволить звузити коло підхожих моделей на основі ваших індивідуальних вимог.

  • Класичні бойові ножі. Ці інструменти мають фіксоване лезо, яке може бути частково вмонтоване в руківʼя або бути його продовженням (full tang). Незалежно від типу конструкції, вона демонструє еталонну міцність та стійкість до пошкоджень, особливо якщо порівнювати її зі складаними аналогами. Відсутність рухомих елементів надає ще одну перевагу: у такому ножі просто нема чому ламатися, тому його можна сміливо кидати в бій, не переймаючись за цілісність конструкції.
  • Тактичні складані ножі. Такі моделі мають попит через свою компактність, адже куди зручніше носити мініатюрний ніж складний у кишені, ніж щоразу кріпити фіксований аналог до пояса. Попри зменшені розміри, багато тактичних складаних ножів мають досить товсте лезо близько 3 мм, що збільшує його стійкість до деформації, а комплектування замками Liner і Frame lock підвищує запас міцності до 150 кг. Однак, складний ніж все ще менш витривалий у порівнянні з нескладаним інструментом, що обмежує область його використання.
  • Інструменти для виживання. Сюди належать масивні інструменти, як мачете кукрі, які призначені для рубальних робіт, наприклад, при розчищенні польового табору або рубки гілок для багаття. Їхня головна перевага — здатність справлятися з надскладною роботою, яка «під силу» лише великому клинку; але з цього випливає й недолік таких інструментів — обмеження у транспортуванні через надто великі габарити.

Як вибрати перший мілітарі ніж: що враховувати?

Основами будь-якого ножа є клинок і руківʼя, і вибираючи мілітарі інструмент, вивчайте такі характеристики окремих частин конструкції, які допоможуть визначитися з моделлю:

  • Матеріал клинка. Ніж для виживання використовується в польових умовах, а значить неминуче контактує з вологою, тому у виробництві має застосовуватися лише нержавіюча сталь. Високий вміст хрому у сплаві захищає лезо від іржі, продовжуючи термін служби інструменту.
  • Профіль клинка. Клинок має бути універсальним і на різання, і на укол, тому вибирайте варіант з однією з таких форм: drop point, clip point, spear point або tanto.
  • Тип заточування. Вибір різальної кромки залежить від основного спектра завдань, що виконуються ножем: пряме лезо для рівного різання, серейторна кромка для роботи з волокнистими матеріалами, комбіноване заточування (пряме + зубчасте) для акуратних надрізів та перерізання строп, мотузок і шнурів одночасно.
  • Матеріал руківʼя. Попри велику кількість суцільнометалевих ножів, для використання в умовах виживання краще робити ставку на модель з текстурованим руківʼям, яке не вислизне з руки в найвідповідальніший момент. Це можуть бути накладки зі склопластику (G10), мікарти або гуми. Рідше з ABS-пластику через його меншу стійкість до пошкоджень у разі падіння.
  • Довжина руківʼя. Цей фактор слід розглядати окремо, оскільки він має ключовий вплив на ергономіку та якість утримання. Керуйтеся простим правилом: довжина руківʼя ножа не повинна бути коротшою за ширину вашої долоні. В іншому випадку пальці можуть зісковзувати на клинок.
  • Додаткові функції. Ножі Ganzo для тактичних цілей можуть комплектуватися склобоєм, стропорізом, кресалом і навіть міні точилом для швидкої обробки різальної кромки. Чи потрібні вам такі доповнення — вибір залишається за вами.

При виборі складаного ножа, приділяйте окрему увагу способу відкривання конструкції. Це може бути отвір у клинку, шпеник або плавець фліпера. Два останні варіанти забезпечують найшвидше розкривання до повної фіксації, що може відігравати ключову роль у разі самозахисту.

Також заздалегідь переконайтеся, що вибраний вами інструмент відповідає правовим нормам та не належить до категорії холодної зброї. Відповідний сертифікат можна запросити у менеджера нашого онлайн-магазину.

Написати коментар