Ножі Ganzo виявилися ще твердіше, ніж це декларують самі виробники. Саме такі результати показала незалежна заводська перевірка, яку провів один з блогерів, відомий під ім'ям Livsi.Ці дані досить дивовижні і, схоже, говорять про те, що виробники вдосконалили свої методи остаточної термообробки сталі.
Один з важливих параметрів сталі, на який багато покупців орієнтуються при виборі моделі ножа того чи іншого призначення — це її твердість. Саме вона відповідає за здатність леза залишатися гострим після роботи з іншими матеріалами, зберігати якість ріжучої кромки, не вищерблюючись і не прогинаючись. Основним матеріалом для ножів бренду Ganzo є сталь 440С.вона якраз і відрізняється хорошим балансом між твердістю і опірністю корозії. В офіційних характеристиках ножів Ganzo зазначено, що їх твердість близька до рівня 58HRC. Це показник, отриманий за методом Роквелла, шкала С. він показує різницю глибини проникнення алмазного конуса з кутом по вершині 120° з навантаженням 150 кгс (кілограмсил).
Отже, що ж показали результати незалежної заводської перевірки ножів Ganzo? Цю перевірку пройшли шість моделей: G714, G738, G728, G736, G729, G734. Першою з них вже близько двох років, а решта були випущені тільки в кінці 2015 року. Результати виявилися наступними:
- ніж G714 - 56,5 HRC;
- ніж G738 - 61 HRC;
- ніж G728 - 60 HRC;
- ніж G736 - 60,5 HRC; ,
- ніж G729 - 59 HRC;
- ніж G734 - 60 HRC.
Як бачимо, стара модель набагато м'якше, а все нові ножі виявилися істотно більш твердими, ніж навіть заявлено в їх характеристиках. Чому? Можливо, виробник змінив технологію термообробки і тепер гартує ножі на велику твердість. Інший варіант відповіді на це питання: Ganzo стали закуповувати або виробляти більш якісний спочатку сплав 440С. Однозначно сказати, які зміни відбулися, на підставі перевірки шести ношей не можна. Але такі результати явно вказують на зміну якості ножів. При збереженні нержавіючих властивостей сталі, це зміни в кращу сторону. Втім, відносини цінителів ножів до подібного результату неоднозначні. Потрібно сказати, що найбільш тверда з ножових сталей має характеристику 70 HRC. Однак практично неможливо знайти ніж з твердістю металу вже 65 одиниць. Адже занадто тверда сталь стає крихкою, а тому її доводиться покривати шаром більш м'якого металу. Однак в такому випадку мова йде вже про технології ламінування та іншої цінової категорії ножів.