UA | RU
Контактна інформація
Київ

Серрейторне та пряме заточення ножа: що вибрати?

Клинок з серрейторной заточуванням (коли він має хвилеподібну форму, зазубрений) все частіше зустрічається у виробників ножів. Більше призначені для різу. Стругати їм, наприклад, буде проблематично. Особливо добре серрейтори справляються з в'язкими, волокнистими, шаруватими матеріалами: мотузками, канатами, корінням рослин та ін., адже рез в цьому випадку відбувається відразу під декількома кутами.

Переваги серрейторных лез:

  • краще справляються з волокнистими і в'яжучими матеріалами;
  • навіть затуплений серрейтор продовжує непогано різати за рахунок наявності гострих зубів, верхівки яких беруть на себе основне зусилля;
  • має велику довжину ріжучої кромки-вимагає менше зусиль при різанні;
  • прискорює і спрощує рез.

Недостатки:

  • такий клинок складніше заточувати;
  • він вибагливий у догляді: зуби можуть забиватися, потрібно стежити за їх чистотою після нарізування в'язких матеріалів;
  • рівний рез Неможливий - не підходить для точних робіт, веде в сторону;
  • не зручний для лівші.

Головна особливість "хвилястих" лез - їх проникаюча здатність. Глибина різу значно посилюється за рахунок чергування гострих і округлених зубів. Гострі зуби практично проколюють поверхню, спрощуючи проникнення в матеріали з різною структурою. Чималу популярність цей тип заточування отримав у виготовленні кухонних ножів. Такі інструменти краще справляються з м'якими продуктами з твердою оболонкою: свіжим хлібом, помідорами і т. д.

Часто серрейтори зустрічається у рибалок, дайверів, туристів. Ножі-стропорізи, Бойові і для самооборони теж мають "зуби". Під водою це взагалі незамінна річ, адже тиск води значно обмежує фізичні можливості. Щоб перерізати мережу, мотузку і т. д. потрібно докласти вдвічі більше зусиль. Хвилеподібне лезо має велику довжину РК при тій же величині клинка, а значить, для розрізання матеріалу досить буде докласти менше зусиль зі збереженням того ж результату. Наявність серрейторов розширює можливості власника в побуті і в умовах дикої природи.

Що ж вибрати?

Залежно від призначення ножа, тип його заточування буде відрізнятися. Універсальної, ідеальної форми леза на всі випадки життя – немає. Однак поєднання прямої і серрейторной заточування-спроба знайти ту саму"золоту середину". І саме такі комбіновані клинки пропонує Ganzo.

Це відмінний варіант для туризму, полювання, дачі, щоденного використання. Обов'язкова наявність серрейторний частин клинка у рятувальників деяких країн, адже саме таким лезом можна швидко розрізати мотузки, ремені безпеки. Наявність у леза областей з зубами, розширює функціонал конкретного ножа, готуючи вас навіть до самих екстремальних ситуацій. Такий ніж позбавить від необхідності вибирати: який же клинок взяти з собою? У вас під рукою опиняться відразу обидва варіанти.

Що стосується заточування: не така вона складна, хоча і вимагає певних навичок. Для відновлення гостроти серрейтору можна скористатися верстатом типу Ganzo Touch Pro або заточити вручну мусатом. 

Написати коментар
Оберіть мову сайту: