UA | RU
Контактна інформація
Київ

Мачете Firebird F804-FS: +10 до прохідності

Компанія Ganzo (нині Firebird), ось вже більше 10 років займається виробництвом різноманітних складних ножів, мультитулів, точилок і аксесуарів до них. Однак, як і будь-який інший виробник, Firebird постійно рухається вперед, освоюючи застосування більш якісних матеріалів, покращуючи збірку і якість обробки підсумкової продукції, а також розширюючи свій асортимент. І модель F804-FS стала дуже навіть несподіваним доповненням, яке напевно припаде «до смаку» багатьом любителям якісних і надійних інструментів.


Комплектація

Модель Firebird F804-FS має досить багату комплектацію, в яку крім самого мачете також входять фірмовий нейлоновий чохол для перенесення зі знімним ременем і кріпленням на стегно, одностороння точилка і кресало з кріслом, які розташовуються в невеликому знімному чохольчику.


Дизайн і ергономіка

Саме по собі мачете, а також точилка і кресало з кріслом мають простий і лаконічний дизайн, без будь-яких химерних елементів. Тобто, при погляді на мачете і аксесуари до нього відразу розумієш, що це суто робочий інструмент, а не декоративний ніж, який тільки й можна, що зберігати на полиці.
А ось чохли з нейлону (як великий, так і маленький) мають яскраві вставки жовтого кольору, які непогано виділяються на тлі невисокої трави або просто на землі, дозволяючи з легкістю виявити мачете з відстані декількох метрів.


Клинок

Модель Firebird F804-FS - це типовий кукрі. Її клинок зігнутий і розширюється до кінчика. Завдяки такій формі виробляти рубають дії набагато простіше. Більш того, коли вперше береш дане мачете в руки, так і хочеться гарненько їм замахнутися або зовсім метнути.

Довжина леза становить 286 мм (Товщина у обуха ~3,5 мм). З урахуванням загальної довжини в 440 мм, це мачете можна назвати «середнім» варіантом серед моделей подібного класу. F804-FS і не надто велика і не дрібна. Відмінно підходить для рубки чагарників, рогозу, очерету, очерету і дрібних гілок.

Для виготовлення леза застосовується високовуглецева сталь марки 5cr14, загартована до рівня ~54 HRC. Цей матеріал стійкий до ударних навантажень, однак, без належного догляду може піддатися впливу корозії і при інтенсивній експлуатації лезо зі сталі 5cr14 відносно швидко втрачає гостроту. Втім, варто врахувати що чи не всі сучасні мачете робляться з подібних матеріалів і мають +/- схожі «характеристики». Однак, у випадку з моделлю Firebird F804-FS, її клинок має захисне покриття чорного кольору, яке перешкоджає утворенню корозії і не дає поверхні леза відблискувати на сонці або від інших джерел світла. А в комплекті є досить непогана точилка, що дозволяє швидко повернути мачете гостроту, навіть при сильному «заміні» ріжучої кромки.


Рукоять

Рукоятка у моделі Firebird F804-FS масивна і з монолітною конструкцією. Вона цілком виконана з прогумованого пластика і не розбирається, що позитивно позначається як на міцності мачете в цілому, так і зручності експлуатації. До того ж, прогумований пластик, хоч і небагато, але амортизує удари, зменшуючи навантаження на руку користувача.

За рахунок глибоких виїмок під пальці і фактурної поверхні, мачете Firebird F804-FS не вислизає з рук навіть при роботі в рукавичках або при намоканні. З іншого боку, не можна не відзначити досить великі розміри самої рукояті. Володарям невеликих долонь можливо буде злегка не комфортно дане мачете.

У торцевій частині рукоятки присутній отвір під темляк. Воно досить широке і в нього легко протягується страхувальний темляк.


Висновок

Простий, зручний і надійний, що ще потрібно від мачете? До того ж, ця модель має в комплекті чохол для перенесення і точилку з кресалом/кресалом. Таким чином, за допомогою цього набору у вас завжди буде гостре мачете і ви зможете добути вогонь в польових умовах.

Для кого підійде? Для рибалок, щоб пробратися крізь прибережні зарості, для туристів, що пробираються крізь густий ліс і для тих, хто часто працює з рослинами, наприклад, з кукурудзою або чимось схожим.  

Написати коментар
Оберіть мову сайту: