UA | RU
Контактна інформація
Київ

Типи замків Ganzo та їх особливості

Перевага складного ножа-компактні розміри і зручність використання. Він легко поміщається в кишені штанів або куртки, його можна завжди носити з собою. Але спочатку ножі не були такими. Якщо заглибитися в історію і повернутися до витоків виникнення розкладачок, то ми потрапимо в Стародавній Рим.

Тоді прості за конструкцією моделі були у кожного поважаючого себе людини, і використовувалися вони переважно для їжі. Адже прийти в гості без свого столового приладу вважалося поганим тоном, а нескладні варіанти могли викликати проблеми з законом. Так виник перша складна конструкція з дуже простим механізмом: клинок в розкладеному стані тримався тільки на силі тертя і тиску чиниться на кромку, коли їм щось нарізали. Всілякі варіанти замків і пружин прийшли значно пізніше. І сьогодні ми розповімо про їх розмаїтті та особливості.

Основні різновиди замків, використовуваних сьогодні

Сьогодні існує безліч виробників складних ножів, і кожна компанія вибрала для себе деякі основні механізми. Вони продовжують вдосконалюватися досі. Розглянемо варіанти фіксації замків, використовувані компанією Ganzo.

Блокування осі

Один з найнадійніших, якщо все зробити правильно. Клинок фіксується перпендикулярним до нього осьовим штифтом. Надійність фіксації у відкритому стані забезпечується наявністю спеціальної виїмки на клинку, куди при відкритті потрапляє штифт. Рухливість останнього можлива завдяки пружині, захованої під плашкою.

Якість такого замка залежить від кута зрізу клинка і його поверхні: чим краще вона запалерована, тим скольже і гірше виїмка може триматися на штифтової осі.

Переваги-висока швидкість і легкість відкриття, можливість користуватися лівою і правою рукою.

Лайнер-замок

Використовується найчастіше. Його формула: простота + надійність. Мінімум деталей, а значить не так-то просто вивести з ладу. Влаштований таким чином: є пластина з певним кутом вигину – саме вона, підпираючи, фіксує клинок у відкритому/закритому положенні.

Пластина може бути частиною накладки (суцільнометалева) або кріпитися на накладку окремо. Товщина пластини не грає ролі-надійність більше залежить від гарту і міцності самого металу. Щоб заховати лезо, потрібно натиснути лайнер, переводячи його в сторону.

Особливість: сам по собі ніж не складеться (фізично неможливо), на відміну від аксиса, де це при ударі все ж можливо.


Рамка-замок

Модифікація liner-lock. Той самий випадок, коли підпирає клинок пластина є частиною накладки, а не ховається всередині рукояті. Через цю особливість конструкцію також називають integral-або mono-lock. Даний вид фіксації-один з найменш проблемних.


Зворотний замок

Вважається першим замком для ножів (з 1963 р), що виникли після простенької муфти Virobloc (використовувався з 1955 р). Часто застосовується в класичних моделях. Механізм роботи полягає в наявності на підставі клинка спеціальної виїмки, а всередині спини рукояті – підпружиненого важеля "коромисла". При відкритті цей важіль надійно фіксує клинок, чіпляючись за наявний на ньому "гак" – входить в нього, як в пазл.

Конструкція таких моделей більш складна, але надійна. Для закриття ножа, необхідно натиснути на кнопку в спині рукояті-важіль зрушиться і коромисло відпустить клинок.

Кнопка-замок

Спочатку застосовувався в автоматичних моделях. Особливість-можливість швидко і просто вивільнити лезо після натискання кнопки. Механіка працює за рахунок двох різних по діаметру циліндрів (більшого і меншого). У осі клинка є виїмка, в яку після натискання на кнопку (стиснення пружини) потрапляє більший циліндр, нерухомо його фіксуючи (в результаті розтискання пружини). Відкриття /закриття відбувається завдяки натисненню на кнопку, яка для підвищеної безпеки "втоплена" в рукояті, щоб уникнути випадкового натискання. Теж використовується ідея з пазлом, що підвищує надійність.

Тепер, знаючи особливості фіксації замків ножів Ganzo, ви зможете більш впевнено вибрати відповідну модель в залежності від своїх інтересів: швидкості відкриття, можливості роботи лівою рукою, надійності і т. д. 

Написати коментар
Оберіть мову сайту: