UA | RU
Контактна інформація
Київ

Види та особливості ножових марок сталі

Оскільки сталь-це сплав заліза і вуглецю, до якого можуть бути додані деякі інші домішки, різновидів стали існує величезна безліч. Природно, в залежності від точного складу, і якості різних марок цього металу істотно різняться. Сьогодні ми трохи поговоримо про особливості найбільш популярних марок сталі, які використовуються в ножовому виробництві. З урахуванням цих особливостей, ви зможете підібрати собі ніж з такими характеристиками, які найбільш повно будуть відповідати вашим запитам.

Не вся сталь використовується для виробництва ножів. Адже щоб стати дійсно підходящим матеріалом, вона повинна мати певні якості, які були б збалансовані по відношенню один до одного. Одна з важливих характеристик-це твердість металу. Вона визначає здатність стали протистояти деформації під час розрізання ножем інших матеріалів. Виміряти твердість можна різними способами. Відповідно, і одиниць виміру існує кілька. Один з найбільш поширених варіантів-використання шкали Роквелла. Цей метод передбачає вдавлення в метал алмазної пірамідки під певним навантаженням і завмер залишився відбитка. Основним елементом, що впливає на твердість, є вуглець. Чим його більше, тим твердіше виходить метал. Однак, він також стає більш сприйнятливим до іржі, що для ножа вже не добре. Багато в чому, від твердості залежить зносостійкість сталі. Під час використання ножа, від нього постійно відокремлюються мікрочастинки металу. Якщо зносостійкість низька, то ріжуча кромка швидко стирається, ніж не тільки стає тупим, але і деформується.

Міцність-ще одна важлива характеристика металу. Йдеться про міцність металу на вигин, необхідної, щоб він залишився неушкодженим після падіння на підлогу, при нерівномірному розподілі навантажень на окремі частини леза. У зв'язку з цим, важливо враховувати в'язкість металу — його здатність витримувати імпульсні навантаження.

Три категорії стали

Однак всі ці характеристики не дуже зрозумілі без конкретних прикладів. Отже, марки сталей, які використовуються для ножів, умовно можна розділити на три категорії. Основним фактором для їх поділу служить процентний вміст вуглецю, від якого і залежать основні характеристики сплаву.

Перше

У першу категорію входять стали з низьким відсотком вуглецю і не стабілізовані в достатній мірі легуючими добавками. На великих фабриках вони використовуються для бюджетних моделей ножів. До даної категорії відносяться такі марки як 440А, 420 і 420нс, AUS-6, Sandvik 12C27. Головна перевага всіх сталей цієї групи в тому, що вони мають високий рівень опору корозії. Ножі з таких сплавів добре підходять для використання в сирих умовах, можуть використовуватися для дайвінгу, в тому числі, і в солоній воді. Але всі вони занадто м'які, щоб ніж міг довго залишатися гострим. І в разі роботи з твердими матеріалами, їх доведеться занадто часто заточувати. Сталь 440А містить не більше 0,75% вуглецю, 16-18% хрому, 1% марганцю і 0,75% молібдену, гартується до 55-57HRC. Якщо на ножі вказано тільки число 440 без літерного позначення, мова також йде про стали 440А, як найдешевшої зі свого сімейства. Сплав 420HC містить 0,46% вуглецю, 13% хрому, 0,3% ванадію, по 0,4% молібдену і кремнію. Загартування цього металу проводиться в рамках 52-55HRC. Шведським аналогом цієї марки є сталь Sandvik 12C27.

Це проста, але якісна сталь. Її відмінна риса-високий ступінь чистоти, яка досягається завдяки технологічній обробці сплаву. Вміст у такій сталі вуглецю становить 0,6%, хрому — 13,5%, марганцю і кремнію — 0,4%. Зі сталі Sandvik виробляються багато моделей ножів Morakniv.

Друга

Друга група-це стали з якістю Hi-end. У неї входять марки 440С, AUS-8, 8Cr13MoV, Sandvik 14C28N, VG-10. Вони трохи гірше справляються з протистоянням корозії, оскільки рівень вуглецю в цих сплавах вище, але зате можуть гартуватися до більшої твердості і мають більш високу зносостійкість. У сталь 440С додано 0,95-1,2% вуглецю, 16-18% хрому, 0,75% молібдену, по 1% марганцю і кремнію. Її твердість становить близько 58-60HRC. Хоча слід враховувати, що Іспанська сталь цієї ж марки може бути дещо м'якше. Сталь 440С використовується для багатьох кишенькових ножів і при непоганих робочих якостях є доступним за ціною матеріалом. Широко використовує таку марку стали компанія Ganzo. Схожими з нею якостями володіє марка AUS-8. У такій сталі міститься 0,7-0,75% вуглецю, 13-14,5% хрому, 0,49% нікелю, 0,5% марганцю, 1% кремнію. Твердість гарту-58HRC. Але потрібно відзначити, що добре працювати з цією японською сталлю вміють тільки японці.

Марка 8Cr13MoV в порівнянні з AUS-8 містить більше вуглецю-0,8%, і приблизно такі ж пропорції інших легуючих добавок. Сталь гартується до 58-59HRC. В цілому, співвідношення вартості і якості у даної марки досить вигідне. А вміла обробка дозволяє отримати дуже практичні ножі, наприклад, як у бренду Spyderco.

Сталь Sandvik 14C28N має шведське Походження. Розробку цього сплаву замовила компанія Kershaw, яка побажала поліпшити сплав 13c26. У підсумку, в сталь включено 0,62% вуглецю, 14% хрому, 0,55% молібдену. Сталь має твердість 58-60HRC. Це один з кращих варіантів нержавійки для ножів вартістю не більше 30$.

VG - 10-сталь японського виробництва. Вона широко застосовується брендом Spyderco. Цей сплав відмінно тримає заточку, хоча ріжучу кромку потрібно оберігати від імпульсного навантаження, інакше можливі відколи. У ній 0,95-1,05% вуглецю, 14,5-15,5% хрому, 1,4% кобальту, 1,05% молібдену, 0,5% марганцю, 0,6% кремнію. Твердість сплаву дуже висока-59-61hrc.

Третина

Третя група об'єднує марки стали найкращої якості. Серед найвідоміших марок цього рівня можна назвати Elmax і CPM S30VN. Elmax виробляється в Австрії. Вона дуже міцна, відмінно тримає заточку і відносно легко точиться, її твердість становить 58-62HRC. Цей сплав містить 1,7% вуглецю, 18% хрому, 1% молібдену, 0,8% хрому, 3% ванадію. Це порошкова сталь, яку багато знавців вважають найкращою для ножової індустрії.

CPM S30VN отримала 1,45% вуглецю, 14% хрому, 4% ванадію, 2% молібдену. Твердість її гарту досягає 61hrc. З такого сплаву виготовляють високоякісні клинки верхнього цінового сегмента.

Вплив домішок

У характеристиках кожної з марок сталі вказано процентний вміст різних хімічних елементів, кожен з яких наділяє сплав тими чи іншими якостями. Як же розібратися в особливостях стали, знаючи її склад?

Вуглець

Вуглець є основним елементом, крім заліза, для отримання сталі. Він сприяє тому, що сталь можна загартувати, впливає на твердість і міцність металу. Ці якості підвищуються зі збільшенням кількості вуглецю. Втім, одночасно зростає і схильність до корозії. Кухонні ножі і туристичні бюджетного сегмента можуть бути зроблені зі сталі з 0,4-0,6% вуглецю, але в більш якісних — цей показник вище.

Хром

Хром додають в сплав, щоб підвищити його стійкість до іржі. У нержавійках його не менше 14%. Але потрібно сказати, що високий відсоток домішки хрому знижує міцність металу.

Молібден

Молібден-одна з найбільш поширених легуючих домішок. Він підвищує жароміцність сплаву, підсилює стійкість до корозії, яку дає хром. В цілому, молібден позитивно впливає практично на всі якості сталі. Це обов'язкова складова для ножів, які повинні працювати в агресивному середовищі або при високих температурах.

Кремній

Цей хімічний елемент знижує вміст кисню в металі. Як наслідок, підвищується стійкість до іржі, міцність металу.

Кобальт

Кобальт додається в якості домішки в тверді і швидкорізальні марки сталей. Необхідно відзначити, що з кобальтовмісних сталей виготовляють не тільки якісні ножі, але навіть деякі деталі для космічних ракет.

Ванадій

Ванадій істотно покращує показник зносостійкості сталі. Метал з цією домішкою складніше піддається заточуванню, але зате дуже довго залишається гострим. А крім того, він добре підходить для ножів, які будуть різати волокнисті матеріали, тканини, повсть.

Марганець

Цей хімічний елемент істотно підвищує твердість сталі. Тому метал з його домішкою використовують не тільки для ножів, але і для виробництва сейфів, рейок та інших предметів, які повинні витримувати великі навантаження.

Вольфрам

Вольфрам обов'язково входить до складу швидкорізальних сталей. Він істотно підвищує жароміцність сплаву, а також його зносостійкість і твердість.

Нікель

Цей елемент покращує стійкість металу до корозії, а також підвищує міцність сталі. Його процентний вміст в сталі не дуже велике.

Тепер ви зможете вільніше орієнтуватися в характеристиках ножів, які відомі виходячи з того, яка марка стали використовується для його виробництва. Ці знання допоможуть вибрати ніж не тільки відповідно до розмірними параметрами і привабливістю дизайну, але і з урахуванням його робочих якостей, закладених в сталі.

Написати коментар
Оберіть мову сайту: