UA | RU
Контактна інформація
Київ

Види замків для складних ножів

Складаний ніж є чи не найпопулярнішим інструментом, за допомогою якого можна вирішити безліч різноманітних завдань в повсякденному житті, при проведенні ремонту або в похідних умовах. Найголовнішим достоїнством складних ножів є їх компактність в складеному вигляді, а також те, що вони мають порівняно невелику вагу, завдяки чому більшість сучасних «складників» можна носити з собою хоч кожен день.

Якщо звернути свою увагу на історію складних ножів, то можна помітити що людина буквально відразу ж після освоєння перших ріжучих інструментів захотів зробити такий ніж, який можна було б безпечно носити з собою без використання спеціальних піхов або чохлів. З найбільш відомих випадків застосування складних ножів можна згадати Стародавній Рим. Практично кожен житель завжди носив з собою невеликий складаний ніж, який використовувався для вживання їжі і виконання дрібних побутових робіт. До слова, вже тоді зіткнулися з необхідністю якось фіксувати клинок у відкритому вигляді, щоб можна було використовувати ніж не побоюючись випадкових травм.

З тих пройшло дуже багато часу і конструкція блокуючих механізмів була не один раз доопрацьована, завдяки чому сьогодні можна знайти "складники" з найрізноманітнішими замками. Примітно, що кожен блокуючий механізм по своєму хороший і краще підходить для тієї чи іншої ситуації.

Ми пропонуємо вам ближче ознайомитися з найбільш популярними замками, які встановлюються в ножі різних виробників і розібратися які ж є переваги і недоліки у кожного з них.

Рамка-Замок


Наш список очолює Frame-lock тому що це один з найпопулярніших, і в той же час практично самий «старий» механізм блокування, який незважаючи на свій поважний вік донині не втрачає актуальності.

Він являє собою масивну пластину, що є частиною одного з лайнерів рукояті. При відкритті клинка, Frame-lock підпирає його "п'яту" і не дає йому скластися навіть під значними навантаженнями.

Перевагами цього замку є простота у виробництві, висока надійність, легкість в експлуатації і обслуговуванні.

До недоліків можна віднести лише те, що більшість ножів з таким блокуючим механізмом більше розраховані на використання правою рукою через особливості конструкції і для «лівшів» можуть бути трохи незручними.

Лайнер-Замок


По суті, є модифікацією замка Frame-lock. Клинок як і раніше блокується підпружиненою пластиною лайнера, проте поверх пластин найчастіше встановлюються накладки зі сталі, дерева, пластику або будь-якого іншого матеріалу.

Якісно зроблений Liner-lock по надійності і міцності нітрохи не поступається своєму «попереднику» але, через наявність накладок такий механізм трохи складніше в обслуговуванні. До недоліків також можна віднести орієнтуватися під управління тільки правою або лівою рукою (в залежності від розташування замку).

Ковзне з'єднання

Досить популярний замок, часто встановлюється в кемпінгових і туристичних ножах. Клинок у відкритому і закритому положенні фіксується за допомогою підпружиненого спейсера (пластина в «спинці» ножа). Такі складні ножі не призначені для» грубих " робіт, так як клинок в буквальному сенсі може складеться від найменшого навантаження на обух. З іншого боку, ножі з подібним замком часто мають досить приємний дизайн, малу вагу і невеликі габарити як в «робочому», так і в складеному вигляді.

Вироблок


Дуже часто зустрічається серед ножів таких брендів як Opinel і MAM. Грубо кажучи, являє собою повертається кільце з вирізом для клинка. Для того щоб відкрити ніж з таким замком потрібно повернути «кільце» зіставивши вісь клинка з вирізом і підняти лезо. Для фіксації в закритому або відкритому положенні цю муфту необхідно повернути таким чином, щоб виріз не збігався з віссю клинка.

До переваг такого блокуючого механізму можна віднести простоту у виробництві та експлуатації, а також надійність.

Недоліком Virobloc є те, що відкрити і закрити ніж з таким замком можна тільки двома руками.

Зворотний замок

Один з найпопулярніших і надійних замків для складних ножів, який встановлюється в «складниках» від найрізноманітніших брендів. Основною деталлю в цьому замку є своєрідне підпружинене "коромисло", яке при відкритті клинка надійно фіксує його. При навантаженні на лезо, вся енергія передається на вищезгадану деталь, яка в свою чергу впирається в спеціальні пази і таким чином, клинок ще щільніше фіксується. Багаторічний досвід застосування даного замка показав що моделі з Back-lock простіше повністю зламати ніж вивести блокуючий механізм з ладу.

Таким чином до переваг цього замку можна віднести надійність, невибагливість до умов експлуатації і простоту в обслуговуванні.

Єдиним недоліком ножів з Back-lock є те, що їх досить проблематично скласти однією рукою. Ще, в разі неякісної збірки або з часом, через знос комплектуючих, клинок ножів з таким замком може мати невеликий люфт.

У 2008 році, всесвітньо відома компанія Cold Steel представила публіці власний блокуючий механізм, який був заснований на «базі» Back-lock і називається Tri-Ad-Lock. Головною відмінністю від» прабатька " є наявність додаткової деталі, яка перешкоджає люфту клинка у відкритому положенні.

Блокування осі


Не менш популярний блокуючих механізм, який вважається одним з найсучасніших. Основна ідея полягає у фіксуванні клинка за допомогою веретеноподібного штифта, який розташований перпендикулярно площині клинка і зсувається під впливом спеціальної пружини.

Серед переваг подібного замку можна відзначити хорошу зносостійкість і зручність в управлінні, так як відкрити/закрити ніж можна як правою, так і лівою рукою.

Недоліком Axis-lock, як і будь-якого іншого штифтового замка, є висока сприйнятливість до забруднень. Таким чином, ножі з подібним блокуючим механізмом відмінно підходять для міських умов, де є можливість своєчасно чистити ніж, а ось для походів, краще все-таки взяти щось більш надійне.

Компанія Ganzo розробила власний тип блокуючого механізму, який має назву G-Lock. За принципом роботи і зовні, він сильно схожий на Axis-lock, проте за рахунок іншого розташування деталей, обидва вищезгадані замку можуть вважатися абсолютно різними механізмами. На даний момент, G-Lock має абсолютно ті ж переваги і недоліки що і оригінальний Axis-lock.

Також, варіацію цього замку розробила компанія Cold Steel. Він називається Ultra-Lock і значно відрізняється від» попередника " по конструкції, хоча по зручності управління і надійності вони практично рівні.

Кнопка-Замок


Безперечно цей замок можна назвати легендарним. Ножі з таким замком не раз з'являлися в безлічі фільмів і у багатьох людей складаний ніж асоціюється тільки з клинками оснащеними Button-lock. По суті, це все той же штифтової замок, де основними елементами є пара циліндрів (побільше і поменше) і потужна пружина.

Перевагами ножів з Button-lock є чудова швидкість відкриття і зручність в експлуатації, адже для того щоб привести ніж в «робоче» положення потрібно просто натиснути на кнопку.

Через деякі складнощі конструкції Button-lock також має і пару недоліків. Наприклад, в разі поломки пружини, на якій по суті вся конструкція і тримається, такий ніж стає непридатним до використання. Заміна цієї пружини-заняття досить трудомістке і витратне за часом. До того ж є деяка ймовірність відкриття такого ножа при зберіганні в кишені, що може бути чревате травмами і зіпсованої одягом. У сучасних ножах з Button-lock часто встановлюється додатковий механічний блокіратор, який як раз таки і вберігає користувача від вищезгаданої ситуації.

Балісонг


Balisong швидше є навіть не замком, а типом конструкції ножа. У закритому і відкритому вигляді клинок фіксується за допомогою утримання двох частин рукояті долонею користувача або спеціальною деталлю.

Серед переваг можна відзначити граничну простоту такого ножа і як наслідок, невисоку вартість, надійність конструкції і легкість в експлуатації (при певному навику такий ніж можна швидко відкрити і закрити однією рукою).

Недоліком є підвищена травмонебезпечність при відкритті і закритті, а також, недостатня надійність фіксації клинка (в даному випадку все залежить від навичок користувача) і можливий люфт, що виникає через неякісну збірки або з'явився в результаті тривалої експлуатації.

У цій статті ми згадали найбільш популярні типи замків для складних ножів, а також їх переваги і недоліки. Сподіваємося що ця інформація допоможе вам вибрати для себе найбільш підходящий складаний ніж, який виручить вас вдома, на вулиці або під час активного відпочинку на природі.

Написати коментар
2 коментарі
Evgeny
Evgeny9 квітня 2019 00:09
О шарнирно-рамочных не слова, а жаль
Юрій Вовк
Юрій Вовк22 грудня 2021 11:59
О замке типа слайдер как на старых версиях Викторинокс Оутрайдер вообще ни слова. А я хочу узнать как он выполнен.
Оберіть мову сайту: