UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як чистити складний ніж Ganzo?

Жоден похід не обходиться без посиденьок біля вогнища та гарячої їжі, і головним помічником в організації відпочинку на природі є туристичний ніж Ganzo. Гострий інструмент здатний впоратися з багатьма завданнями: заточити дерев'яні кілочки для встановлення намету, роздобути дрібних гілок для розпалювання багаття, нарізати рівними шматочками продукти харчування і не тільки. Але наприкінці важкої роботи, як людині потрібен відпочинок для приведення себе в порядок, так і будь-якому ножу потрібне ретельне чищення.

На перший погляд очистити складну конструкцію ножа далеко від цивілізації та відсутності ряду допоміжних засобів під рукою здається складним і навіть нездійсненним завданням, але насправді це не так: достатньо слідувати кільком простим порадам, щоб лезо завжди залишалося чистим і готовим до використання в будь-який момент.

Ми склали короткий посібник, щоб ви розуміли як чистити складаний ніж як у похідних, так і домашніх умовах. Дані поради застосовні до ножів Ganzo та мультитулів бренду і дозволяють виконати повноцінне чищення наявного інструменту, де б користувач не знаходився.

Які аксесуари потрібні?

Під час подорожі легко взяти з собою велику кількість аксесуарів тільки для догляду за ножем може бути нездійсненним завданням. Тому ми наводимо мінімальний список того, що потрібно для чищення:

  • м'яка ганчірка;
  • універсальний чистячий спрей для інструментів або м'яке мило;
  • зубна щітка середньої жорсткості;
  • ватні палички;
  • зубочистки;
  • балон зі стисненим повітрям;
  • мастильний засіб;
  • тканинний або паперовий рушник.

Етапи чищення ножа

Ви закінчили вечеряти та пішли мити посуд та столові прилади? Захопіть кишеньковий ніж – настав час для його чищення.

Залежно від рівня забруднення виділяються:

  • легке (поверхневе чищення) – видалення простих забруднень, які не потребують великих зусиль;
  • глибоке чищення – повний догляд за виробом, що включає видалення бруду, іржі та нанесення антикорозійного захисту.

Поверхневе чищення

Відкрийте складний ніж Ganzo і потріть зубочисткою у важкодоступних місцях усередині конструкції. Перевірте, чи є засмічення всередині замку: бруд, тирсу, пісок, дрібні ворсинки. Вичистити дрібні деталі, куди не проникає головка ватної палички, можна за допомогою тонкої зубочистки.

Відчутно прискорити процес чищення можливо, вдавшись до кардинальнішого засобу – балончика зі стисненим повітрям. За допомогою тонкої трубки, що зафіксована на балоні, продається кожна дрібна щілина в інструменті. Головне – регулювати потік повітря та уникати надмірного тиску на запірний механізм.

Після продування нанесіть на ніж спрей, що чистить (або промийте його в теплому розчині з м'яким милом) і потріть сталь зубною щіткою для видалення засохлих забруднень. Ополосніть ніж ще раз, але в чистій воді і ретельно витріть інструмент рушником.

Глибоке чищення

При регулярній експлуатації будь-яка модель ножа потребує глобального чищення раз на 2-4 тижні. Відразу хочемо попередити: не розбирайте інструмент! У такому разі виробник може скасувати гарантійний термін. Замість цього озброїться терпінням і виділіть 10 хвилин наприкінці дня, щоб упорядкувати виріб.

1. Очистіть кожний елемент

Використовуйте будь-який із підручних матеріалів: ватяні палички, зубочистки, серветки для чищення моніторів. Не забувайте, що догляду потребує не тільки клинок – рукоятка та дрібні елементи, що становлять загальний дизайн моделі, забруднюються ще сильніше, тому ретельно очищайте гвинти, шайби, кліпси, щоб функціональність виробу була повною мірою збережена.

Не бійтеся використовувати балон із стисненим повітрям. Якщо йому може бути місця у похідному рюкзаку, то домашніх умовах він має бути у ножамана. Обережно продуйте кожен міліметр конструкції, щоб видалити дрібні забруднення з важкодоступних місць. Це особливо стосується складових механізму відкриття ножа – навіть крихітна піщинка може порушити плавність ходу інструменту.

2. Заберіть плями на клинку

Наявність навіть маленьких брудних плям прискорює процес появи корозії, тому необхідно регулярно очищати сталь за допомогою спеціальних засобів для чищення. Нанесіть засіб для чищення ножів на м'яку ганчірку та ретельно протріть поверхню клинка до блиску. Липкі плями від солодкої рідини та краплі смоли простіше прибрати скипидаром.

3. Протріть насухо

Нехай поняття "нержавіюча сталь" не дає вам хибних надій: такий матеріал теж може іржавіти, хоч він і не так схильний до корозії, як високовуглецеві марки. При контакті з вологим середовищем клинок стає вразливішим, тому після чищення обов'язково протирайте інструмент насухо.

Використовуйте балон із стисненим повітрям ще раз, щоб прибрати крихітні краплі з гвинтів та дрібних отворів із внутрішньої частини рукояті.

4. Усуньте іржу

Поява плям іржі – неприємна, але не смертельна проблема. Якщо ситуація не надто запущена, видалити іржаві плями можна за допомогою соди та зубної щітки.

Розведіть соду у невеликій ємності з теплою водою до отримання консистенції густої сметани. Нанесіть трохи отриманого засобу на меч і потріть зубною щіткою. Це агресивний, але ефективний метод, який здатний забрати іржу на 100%.

Більш щадний, але не менш практичний варіант - оцтова кислота. Обмотайте клинок у ганчірку, змочену в білому оцті, і залиште на кілька годин, помістивши інструмент у пакет, щоб запобігти висиханню тканини. Потім протріть ніж насухо, якщо потрібно – трохи потріть зубною щіткою.

5. Нанесіть мастило

Останній крок – нанесення мастила на вісь ножа та інші рухомі частини, що відповідають за плавне відкриття та закриття клинка. Тип мастила залежить від області використання інструменту. Якщо ніж застосовується для приготування їжі, для його обробки підходить лише мінеральна олія. Просто нанесіть кілька крапель мастила на шарнір і витріть залишки паперовим рушником.

Якщо в процесі догляду здійснювалося чищення від іржі за допомогою агресивних засобів, наприкінці обов'язково потрібно сформувати додатковий захисний шар на сталі, який був стертий зубною щіткою. Для цього рівномірно розподіліть багатоцільове мастило по металу, щоб форма клинка була повністю покрита маслом, і залиште виріб на дві хвилини, давши засобу час заповнити мікропори металу. Потім відполіруйте інструмент за допомогою ганчірки. В результаті метал отримує додатковий захист від корозії, ніж знову готовий до роботи.

Зацікавлює продукція Ganzo? Каталог ножів бренду шукайте у нашому онлайн-магазині Ganzo.ua. Нові інструменти, моделі-бестселери та додаткові аксесуари для догляду та зберігання виробів – все це можна знайти у нашому асортименті з офіційною гарантією від виробника.

Написати коментар
Оберіть мову сайту: