UA | RU
Контактна інформація
Київ

Копай, ріж, пили: вивчаємо особливості багатофункціональних лопат

Що на знаходиться у початку вашого контрольного списку спорядження для кемпінгу? Напевне, це намет і спальний мішок для комфортного сну, а також похідний пальник і набір посуду для приготування їжі. Але що ви скажете про лопату?

Багато користувачів недооцінюють важливість лопати в похідних умовах, доки не зіткнуться із завданнями, виконання яких потребує спеціального інструменту.

Що може виконувати багатофункціональна лопата, чого не вміє стандартний інструмент? І чому вона важлива не лише у звичайних подорожах, а й у тактичних цілях? Розбираємось у нашому огляді.

Зміст

  1. Навіщо потрібна лопата в польових умовах?
  2. Якою має бути лопата для походу?
    1. Матеріали – сталь, алюміній або титан?
    2. Універсальність – дивимося на набір інструментів
    3. Портативність – чим менше, тим краще
  3. Лопати Adimanti – огляд найкращих інструментів бренду
    1. Adimanti HK001
    2. Adimanti HK002
  4. Де купити багатофункціональну лопату?

Навіщо потрібна лопата в польових умовах?

Лопата є незамінним помічником для туриста, рибалки, мисливця та військового, які протягом довгого часу перебувають у польових умовах. Цей інструмент застосовується для викопування ям під багаття, присипання вугілля, копання траншей і облаштування місця для відпочинку, в чому не допоможе ніж та інша амуніція.

Дизайн туристичних лопат відрізняється від інструментів, що використовуються у садових роботах. Деякі укомплектовані не тільки звичайним полотном для земляних робіт, а й багатьма допоміжними інструментами, що дозволяє рубати, різати, проколювати матеріали різної щільності та навіть висікати іскри для розведення вогню. Таким чином саперна лопата поєднує в собі цілий набір інструментів, покриваючи всі потреби людини, яка знаходиться вдалині від цивілізації.

Якою має бути лопата для походу?

Минули часи, коли до багажника на даху автомобіля прив'язували масивну лопату. Конструкції сучасних інструментів для кемпінгу створюються з упором на функціональність та компактність, підвищуючи їхню зручність експлуатації та зберігання.

Найкраща тактична лопата — це та, яка проста у використанні в будь-якій ситуації та витримує навантаження різної інтенсивності. Щоб не помилитися з вибором, рекомендуємо звертати увагу на наступні характеристики майбутнього придбання.

Матеріали – сталь, алюміній чи титан?

Бюджетні моделі часто виготовляються з пластику, але вони не можуть похвалитися довговічністю. Для серйозних завдань краще робити вибір на користь виробів з металу.

  • Сталь. Це може бути нержавіюча, високовуглецева або марганцева сталь — всі вони забезпечують інструменту підвищену міцність, але мають відмінні риси. Нержавіюча сталь стійка до іржі та появи подряпин на металевій поверхні. Вуглецева марка має виняткову міцність і протистоїть утворенню відколів. Полотно з марганцевої сталі можна використовувати в ударних роботах, не переймаючись за її цілісність.
  • Алюміній. Легкість — одна з головних переваг алюмінієвого сплаву, завдяки чому він зустрічається в багатьох похідних лопатах. При цьому метал є несприйнятливим до корозії та невибагливим у догляді. Однак потрібно мати на увазі, що алюмінієве полотно справляється тільки із завданнями малої та середньої складності через нижчу міцність, у порівнянні з аналогами зі сталі.
  • Титан. Вироби з титану характеризуються максимальною зносостійкістю. Цьому металу «по плечу» практично будь-яке завдання, але все має свою ціну — в цьому випадку це вища вартість, ніж у моделей зі сталі та алюмінію.

У деяких лопатах поєднуються різні типи металів. Наприклад, основне полотно може виготовлятися зі сталі, а держак — із алюмінію. Таке рішення дозволяє знизити загальну вагу інструменту без шкоди для його довговічності.

Універсальність – дивимося на набір інструментів

В яких цілях ви плануєте використовувати похідну лопату? Вам потрібний інструмент лише для копання ям, для снігу чи хочеться замінити весь набір інструментів одним виробом для легкого транспортування?

Вибір підхожої лопати безпосередньо залежить від її використання, але ми радимо відразу замовити модель з великим набором допоміжних інструментів, щоб згодом не докуповувати бракуючий інвентар.

Виробники укомплектовують лопати різними інструментами. Серед них можуть зустрічатися клинки з прямою та серейторною крайкою, склобій, льодоруб, викрутка та інші цікаві елементи. Краще не економити на комплектації лопати, щоб в останній момент не виявилося, що у вашому розпорядженні немає відповідного інструменту.

Портативність – чим менше, тим краще

Портативність інструменту впливає на зручність його експлуатації, тому складана лопата є найкращим варіантом для туристичних та тактичних цілей. Варто робити вибір на користь моделей, в яких держак може розкладатися на декілька частин — це рішення дозволяє заощадити левову частку місця в рюкзаку для іншого спорядження.

Для похідної лопати також важлива вага, особливо якщо ви подорожуєте пішки. Необхідно шукати баланс між функціональністю і легкістю конструкції, але краще, якщо вага моделі не буде перевищувати значення у 2 кг, інакше її транспортування з рештою екіпірування може перетворитися на випробування.

Лопати Adimanti – огляд найкращих інструментів бренду

Існує безліч лопат для кемпінгу, що може ускладнити вибір найкращого варіанту, який буде відповідати вашим індивідуальним потребам.

Щоб заощадити ваш час, ми склали список найкращих лопат від Adimanti — торгової марки компанії Ganzo, яка є лідером у виробництві туристичних та тактичних інструментів, що користуються популярністю на американському та європейському ринках.

Adimanti HK001

Вам не потрібно витрачати купу грошей, щоб стати власником якісної та функціональної лопати. Модель Adimanti HK001 — прямий доказ.

Полотно інструменту виготовляється з легованої сталі Гадфільда, яка вважається однією зі зносостійкіших у металургії. Секрет міцності полягає у поєднанні марганцю та вуглецю. Ці елементи роблять метал несприйнятливим до ударних навантажень, запобігаючи пошкодженню полотна у разі сильного тиску.

Полотно розміром 122 х 165 мм має товщину 5 мм, тому підходить для скопування як хисткого, так і твердого ґрунту. Сторони полотна гостро заточені для виконання різного спектру робіт: пряме лезо з лівого боку демонструє рівний різ матеріалів малої та середньої щільності, а серейторна пилка з правого боку допоможе швидко спиляти гілки дерев. У полотні також присутні три наскрізні отвори різного діаметра. Вони не лише знижують вагу інструменту, а й виконують роль гайкового ключа.

Держак HK001 складається з двох пар алюмінієвих подовжувачів, які можна комбінувати для виставлення комфортної довжини аж до 118 см. На поверхні кожної труби присутня дрібна накатка, тому держак не ковзає в голій долоні й тим паче в руках у щільних рукавичках.

Але найцікавіше — це комплект додаткових інструментів, що постачається разом із лопатою.

  • клинок з прямим і зубчатим заточуванням;
  • льодоруб;
  • острога;
  • плоска та хрестоподібна викрутки;
  • кресало;
  • склобій;
  • компас.

Для зручного використання кожний елемент можна вставити в подовжувач або зафіксувати за допомогою різьблення, а після експлуатації скласти в одну сумку з комплекту разом з основним полотном.

Переваги
  • полотно зі стійкої до зносу сталі Гадфільда;
  • 3 отвори в полотні, що виконують роль гайкового ключа;
  • заточені сторони полотна для різання різних матеріалів;
  • 8 функцій в одному інструменті;
  • алюмінієвий держак, що складається з 4-х труб;
  • фірмовий чохол у комплекті.
Недоліки
  • отвори в полотні не розраховані на силове прокручування гвинтів, що може призвести до викривлення металу.

Adimanti HK002

Ця функціональна лопата для виживання дуже схожа на попередню модель. Матеріал полотна — та сама сталь Гадфільда твердістю 56 HRC. Габарити також ідентичні — 122 х 165 мм при товщині 5 мм. Проте відмінності криються у деталях.

По-перше, в полотні відсутні наскрізні отвори. З одного боку, це знижує функціональність інструменту, але з іншого — робить лопату міцнішою, дозволяючи використовувати її в складніших завданнях.

По-друге, бічні леза на полотні мають не пряму, а злегка увігнуту форму. Це рішення мінімізує ризик зісковзування гострої крайки з матеріалу під час різання та підвищує безпеку користувача.

Корисною опцією є можливість регулювання кута нахилу полотна за допомогою спеціального гвинтового механізму.

А ось конструкція держака залишилася без змін. Він складається з чотирьох окремих труб, які виготовлені з полегшеного алюмінієвого сплаву. Максимальна довжина держака досягає 118 см, але її можна зменшити, з'єднавши разом лише дві або три труби.

Набір додаткових інструментів є одним із найширших на ринку:

  • ніж із прямим заточуванням, поєднаний із серейторною пилкою;
  • острога;
  • свисток;
  • плоска та хрестоподібна викрутки;
  • льодоруб;
  • склобій;
  • кресало;
  • компас.

Наявність у комплекті двох чохлів є приємним бонусом. Один чохол надівається поверх полотна, щоб користувач не порізався об леза під час транспортування інструменту. Друга сумка підходить для зберігання інших елементів конструкції.

Переваги
  • зносостійке полотно з легованої сталі Гадфільда;
  • механізм нахилу полотна для більшої функціональності;
  • увігнуті крайки лез на полотні для безпечного використання;
  • широкий набір додаткових інструментів, які виконують різні функції;
  • компактні габарити завдяки складаному держаку;
  • наявність чохла для полотна та сумки для зберігання інших складових.
Недоліки
  • вартість трохи вища, ніж у моделі HK001.

Де купити багатофункціональну лопату?

Цінуєте комфорт і вважаєте за краще бути готовим до будь-яких ситуацій на всі 100%? Тоді вам не обійтися без функціональної лопати, що містить повноцінний набір інструментів у компактній конструкції.

В онлайн-магазині Ganzo Україна можна купити лопати Adimanti та іншу продукцію бренду: складані ножі для носіння кожен день, міцні тактичні клинки та мультитули. Кожна модель поставляється з офіційною гарантією, яка відображає високу якість матеріалів та довговічність конструкцій.

Товари новини

Написати коментар