UA | RU
Контактна інформація
Київ

Особливості вибору ножів для метання

Ножі для метання відносяться в окрему категорію туристичного спорядження. Варто відзначити, що це саме спортивне спорядження, а не кишеньковий або похідний ніж, який можна застосовувати для вирішення різних завдань в міських або польових умовах.

На жаль, більшість тих, хто хоче навчитися метати ножі не йде в спеціальний зал і не займається з тренером, а бере перші-ліпші під руку клинки, шукає інформацію як правильно метати ножі і йде практикуватися в місцевий сквер або парк. На жаль, такий підхід в корені невірний і в даній статті ми розповімо вам чому ж не можна метати звичайні ножі, які можна і дамо пару рекомендацій як правильно вибрати такий ніж.

 

Метання "звичайних" ножів

Для початку варто розібратися що слід розуміти під словосполученням «звичайні ножі». У контексті даної статті ми маємо на увазі абсолютно будь-які ножі, які спочатку не призначені для метання, наприклад, кухонні або кишенькові EDC (для повсякденного носіння).

Серед основних причин чому такі ножі не підходять для метання можна виділити такі характеристики як, міцність і зручність експлуатації.

Почнемо з міцності. "Звичайні" ножі призначені для ріжучих або колючих дій, але ніяк не для постійних падінь і ударів об тверду поверхню. Так, кілька випадкових падінь такий ніж зможе витримати, проте від періодичного метання в дерево він може швидко прийти в непридатність і просто розвалитися. Під час звичайного метання, при попаданні в ціль, на ніж впливає кілька факторів (сила доцентрового прискорення і т.д.). Виникла в результаті навантаження може стати причиною деформації або навіть поломки клинка.

Навіть якщо Ви знайомі з технікою безоборотного метання ножа, він як і раніше буде схильний до значних навантажень. В результаті, яким би способом ви не метали» звичайний " ніж, рано чи пізно він все одно зламається.

А ось в разі справжнього метального ножа, він здатний витримати метання практично будь-яким способом, адже для його виготовлення застосовується спеціальна сталь, а клинок має особливу геометрію, що дозволяє максимально ефективно передавати імпульс від кидка в ціль.

Одним з головних переваг типів стали використовуваних при виробництві метальних ножів є висока ударна в'язкість, що дозволяє клинку не деформуватися при ударах об дерево або інший матеріал.

У плані твердості найбільш популярні метальні ножі можуть "програвати «за цим параметром» звичайним" кухонним або складним EDC ножам. Однак для подібного заняття зовсім і не потрібна висока твердість леза, навпаки, деяка м'якість металу в поєднанні з відмінною ударною в'язкістю допоможуть клинку витримувати інтенсивні динамічні навантаження.

Серед сучасних метальних ножів ви також зможете знайти і таку модель, яка буде володіти як відмінною ударною в'язкістю, так і твердістю на рівні 55-60 HRC. Це дозволить клинку довго залишатися гострим, але такі ножі, як правило, коштують на порядок дорожче.

Більшість нинішніх метальних ножів виготовляються з нержавіючої сталі марки 3Cr13 і мають твердість на рівні 49-51 HRC. Таких показників цілком достатньо для метання, однак, не вистачить для виконання ріжучих дій. Для порівняння, варто звернути увагу на те, що навіть самі «бюджетні» складні або Кухонні ножі загартовують до рівня 55 HRC, а більш дорогі варіанти можуть похвалитися твердістю леза на рівні 58-61 HRC.

Крім вищезгаданої особливості, метальні ножі також мають спеціальну форму і конструктивні особливості, що не дозволяють їм тріскатися при частих ударах і падіннях на відміну від «звичайних» ножів, у яких після десятка ударів можуть злетіти накладки або зламатися механізм блокування клинка (якщо ніж складаний).

До того ж, варто розуміти що спеціальні метальні моделі мають особливу форму і балансування, оптимально підходять для виконання подібних завдань, на відміну від «звичайних» ножів, які більше підходять для виконання ріжучих дій. На сьогоднішній день знайти кухонний або складаний ніж який би однаково підходив як для різу, так і для метання практично не можливо. Тому застосовуючи» звичайний " ніж для метання ви багато в чому ускладнюєте собі завдання, так як метати його буде просто важче.

З іншого боку, метальні ножі теж досить важко назвати легкими у використанні, адже їх вага часто знаходиться на рівні 200 грам або навіть більше. Це пов'язано з тим, що будь такі клинки легше, їх би просто неможливо було точно метнути в ціль на значну відстань.

Критерії вибору метального ножа для новачка

На сьогоднішній день багатьма виробниками випускається незліченна кількість різних метальних ножів, але в даному розділі ми розглянемо лише основні параметри вибору такого спортивного інвентарю для новачків.

  • Конструкція. Тільки "Фултанг" (Full-tang). Цілісна конструкція ножа без будь-яких, навіть найпростіших механізмів, зможе витримати на порядок великі навантаження ніж складні моделі володіють найнадійнішим замком.
  • Накладка. Краще якщо на метальному ножі їх зовсім не буде, адже при інтенсивній експлуатації будь-які накладки рано чи пізно відлетять, залишить після себе на поверхні рукояті залишки клею або інших матеріал. До того ж, накладки можуть порушувати балансування ножа. Непоганою альтернативою стане паракорд, обв'язаний навколо лайнера (рукояті), адже він легкий, володіє хорошою міцністю, практично не впливає на балансування ножа і він не зламається від ударів, а також, при необхідності, його можна досить швидко зняти або замінити.
  • Вага. Легкий ніж неможливо прицільно метати, занадто важкий буде швидко викликати втому і дискомфорт. Виберіть для себе оптимальний варіант, однак не забувайте, що» середній " вага для подібного інструменту повинен складати близько 200 грам.
  • Баланс. Обраний ніж повинен мати хороше балансування, адже це запорука того, що вам буде комфортно його метати. Перевірити балансування досить просто, для цього потрібно розташувати перпендикулярно ніж на пальці руки і дослідним шляхом визначити в якій точці він прийме рівновагу і не буде падати. Для новачків кращим вибором стануть моделі у яких центр ваги знаходиться приблизно посередині.
  • Заточування. Якщо ви вперше купуєте метальний ніж, краще вибирайте моделі які заточені тільки у самого кінчик. Ножу для метання не потрібна універсальність, до того ж якщо заточити ріжучу кромку по всій довжині і з обох Сторін, то такий ніж стане дуже травмонебезпечним, особливо якщо під час метання ви тримаєте ніж за клинок.
  • Кількість ножів в комплекті . Вибираючи метальні ножі, віддавайте перевагу комплектам, що складається з 3 або 5 штук. Це пов'язано з тим, що для навчання метанню рекомендується метати кілька ножів поспіль з невеликий паузою між кожним кидком. А ось при купівлі одного ножа вам після кидка доведеться йти і шукати його, потім знову ставати у вихідну позицію і метати. Таким чином, ви втратите дуже багато часу тільки на пошук впав ножа. Брати комплекти ножів, що складаються більш ніж з 5 штук не варто, так як при середній вазі у 200 грам, цей елемент спорядження стане незручним в транспортуванні.
  • Зручність. Від того, наскільки зручно метальний ніж лежить в руці, залежить і те, як швидко ви навчитеся його метати. Саме тому рекомендується потримати різні моделі метальних клинків в руках перед тим як купувати якийсь із них. Якщо у вас виникло хоч найменший сумнів, спробуйте інший варіант і так до тих пір пір, поки вам не здасться що обраний ніж ідеально лягає в вашу долоню. Благо зараз можна знайти самі різноманітні ножі, які оптимально підійдуть під долоню того чи іншого розмір.

Чи можна використовувати інші предмети для метання?

Так, можна. Більш того, деякі виробника подібного спорядження випускають спеціальні метальні сокири та інші предмети. У разі сокир, найбільше варіантів ви зможете знайти серед асортименту американських виробників, так як там даний вид занять досить популярний. До того ж, в їх асортименті можна знайти досить недорогі і в той же час якісні моделі, які ідеально підійдуть для першого «знайомства». Можна

також метати і невелику саперну лопату. Від користувача в даному випадку буде вимагатися особлива уважність і акуратність. А головне, не всі моделі підходять для виконання подібних завдань. Тільки лопати володіють монолітною конструкцією можуть підійти для метання. Звичайні садові або туристичні (зі складною конструкцією) швидко прийдуть в непридатність через таких навантажень.

Підсумок:

Підводячи підсумок хочеться сказати, що вчитися метати ножі найкраще під керівництвом тренера або людини який має досвід в цій справі і готовий допомогти і вказати на допустимі вами помилки. А також, приділіть особливу увагу вибору метальних ножів, адже якщо обрана модель буде незручною у використанні, то і саме заняття не принесе вам задоволення.

Написати коментар
Оберіть мову сайту: