UA | RU
Контактна інформація
Київ

Різновиди заточування ріжучої кромки

Всі сучасні ножі так чи інакше відрізняються один від одного. Так, якщо розглядати тільки з конструктивної точки зору, то більшість моделей дуже сильно схожі між собою, однак, різниця криється в деталях. Зокрема, туристичні та кухонні ножі нерідко мають різний тип заточування ріжучої кромки, які обумовлений специфікою застосування даних інструментів.

У даній статті ми розповімо вам які на сьогоднішній день існують варіанти заточування ріжучої кромки, в чому їх переваги і недоліки.

Різновид

На даний момент існують три типи заточування ріжучої кромки:

1. Гладкий

Гладкий заточка ріжучої кромки, нерідко має назву» пряма «або» Плейновая " від англ. Plain. Також досить багато користувачів часто називають її "класичної" з огляду на те, що такий тип заточування зустрічається повсюдно на ножах від різних виробників, незалежно від сфери застосування і цінової категорії.

Ключовими перевагами такої заточки вважаються легкість в створенні і обслуговуванні, а також універсальність. Залежно від кута заточування, такий ніж можна застосовувати для роботи з продуктами або тканинами (при малому вугіллі заточування) або для обробки деревини та інших твердих матеріалів (при великому вугіллі заточування).

Недоліком гладкою заточування ріжучої кромки є мала ефективність при роботі з волокнистими матеріалами. Тобто, при різі мотузки або строп ножем з гладкою заточуванням вам доведеться докласти більше зусиль, до того ж ніж швидше буде тупитися при роботі з подібними матеріалами.

Заточувати ножі з гладкою ріжучої кромки досить просто. Більш того, для цього підійде навіть найпростіший точильний камінь, Що особливо зручно в польових умовах.

2. Серрейторная

За принципом дії серрейторная заточка ріжучої кромки має багато спільного зі звичайною пилкою. Вона також характеризується наявністю безлічі дрібних зубців, які поперемінно діють на оброблюваний матеріал, дозволяючи з легкістю розрізати навіть самий твердий предмет.

До переваг серрейторной заточування відносяться висока ефективність різу, досягнута за рахунок збільшення площі ріжучої кромки, без подовження самого леза і відмінна зносостійкість.

Недоліками серрейторной заточки є вузьконаправленность, так як ножі з подібною заточуванням не можна застосовувати для роботи з деякими продуктами і м'якими тканинами через те що зубці ножа будуть буквально рвати матеріал, а не акуратно різати його. Ще одним недоліком є складність в заточуванні, обумовлена необхідністю застосування спеціального точильного інструменту.

3. Полусеррейторная

Є також тип заточування леза, що поєднує в собі переваги двох вищеописаних видів-це полусеррейтор. Він є прекрасним варіантом для туристичних ножів, так як в такому випадку вам не доведеться носити дві різні моделі, а для роботи з продуктами та іншими матеріалами можна буде використовувати один і той же ріжучий інструмент.

Найчастіше ножі з поллусеррейторной заточуванням від кінчика клинка і приблизно до його «середині» мають гладку заточку, а далі, аж до самої основи леза — серрейторную.

Головним недоліком клинків з полусеррейторной заточуванням клинка є габарити ножа. При загальній довжині леза близько 9 см, на кожен тип заточування доведеться приблизно по 4-5 см, що може дещо обмежувати список завдань, для яких підійде ніж з подібною заточуванням.

До того ж, поєднуючи як переваги гладкою і серрейторной заточки, напівсеррейтор володіє і їх недоліками. Зокрема, такий ніж досить складно заточити.

Висновок

Для кожної конкретної задачі існує певний інструмент з необхідним типом заточування. Ми рекомендуємо вам вибирати ножі виходячи з передбачуваного сценарію експлуатації і бути готовим до того, що універсальність в разі полусеррейторной заточуванням клинка може обернутися складністю в догляді і обмеженістю у використанні такого ножа. 

Написати коментар
Оберіть мову сайту: