UA | RU
Контактна інформація
Київ

Догляд за складним ножем

Неважливо як часто ви використовуєте той чи інший ніж, він все одно потребує своєчасного і якісного обслуговування, будь то невеликий «складник», який ви кожен день носите в кишені або сувенірний ніж, що стоїть на спеціальному стенді.

В цілому, догляд за тим же повсякденним складним ножем нітрохи не складніше ніж за ножем, який весь час стоїть на стенді.

Заточування

З заточуванням складного ножа впорається навіть новачок, вперше тримає клинок і точилку в руках. Так, буде потрібно трохи часу щоб зрозуміти як правильно потрібно рухати лезо по полотну точильного каменю і в даному випадку вміння з'явиться з досвідом, проте чогось по-справжньому складного в даному занятті немає.

Не вдаючись в детальні подробиці про те, як же впливає кут заточування клинка на його показники різу, варто обмежитися наступним правилом, чим менше кут заточування - тим краще ваш ніж буде різати. Але не варто забувати, що більш» тонка " ріжуча кромка буде більше схильна до деформації при експлуатації, тому з таким ножем доведеться акуратніше звертатися. До того ж, кут заточування залежить від таких факторів як геометрія клинка, його товщина і призначення.

На сьогоднішній день, в асортименті багатьох виробників представлений широкий ряд інструментів, що підходять як для новачків, так і для більш досвідчених користувачів. Але за великим рахунком, користуватися можна навчитися як простими точильними каменями, так і складними точильними верстатами, головне уважно вивчити інструкцію і по можливості поспілкуватися з тим, хто вміє правильно користуватися тим чи іншим пристосуванням. 

Рекомендації по заточенню:

Оптимальний спосіб заточування зводиться до того, що потрібно рухати лезо «проти» полотна точильного каменю (можна описати цей процес так, як ніби ви хотітесрезать частина цього самого точильного каменю). Варто відзначити що подібна техніка підходить як при роботі з керамічним бруском або мусатом, так і при використанні звичайного точильного каменю з плоскою поверхнею.

Використовуючи точильний камінь потрібно стежити за тим, щоб лезо ножа постійно знаходилося під одним і тим же кутом по відношенню до його площини. Інакше, ріжуча кромка буде мати з одного боку більший нахил, що в підсумку негативно позначиться на якості і зручності різу.

Леза з серрейторной заточуванням зазвичай точать за допомогою спеціальних каменів, форму яких в перетині можна описати як трикутник із закругленими гранями.

При заточуванні ножа, незалежно від типу його ріжучої кромки, тримайте точилку в чистоті. Метал, який накопичується на поверхні абразиву під час заточування здатний негативно позначатися на його властивості, через що вам доведеться витратити на це завдання на порядок більше часу і зусиль. Періодично очищайте поверхню Точила водою, миючими пастами і спеціальною губкою. 

Чистка складного ножа

Більшість виробників рекомендує періодично "продувати" Складні ножі використовуючи стиснене повітря щоб позбутися від пилу, катишекі іншого дрібного сміття, що потрапляє в них при носінні в кишені. Через брак такого засобу можна скористатися зубочисткою або сірником з намотаними на них ватою або бавовною.

Але якщо ваш складаний ніж сильно забився брудом, маслом або іншою речовиною, вам необхідно попередньо промити його і постаратися видалити за допомогою води якомога більшу частину забруднень. При необхідності варто застосувати спеціальну щітку (може бути замінена звичайною зубною щіткою).

Перед тим як розібрати ніж для чищення, ознайомтеся з його конструкцією на сайті виробника або вдамося до допомоги тих, хто вже розбирав подібний ніж і зможе вам допомогти.

При розбиранні не поспішайте і дійте акуратно, адже навіть досить міцний матеріал (наприклад G10, з якого нерідко робляться накладки на рукоять) можна випадково зламати при необережному поводженні.

Якщо для виготовлення ножа виробник використовував природні матеріали, наприклад, дерево, то не варто допускати тривалого замочування таких деталей у воді. Це може несприятливо позначитися на їх міцності.

У разі якщо ваш складаний ніж довгий час провів в потенційно корозійному середовищі, наприклад в морській воді, рекомендується в першу чергу промити його під проточною прісною водою, потім просушити і лише потім приступати до очищення від бруду.

Не забувайте, що всі ножі схильні до корозії. Це стосується як моделей з лезом з вуглецевої сталі, так і варіантів з нержавіючої сталі. Тому, будь-який ніж потребує своєчасного догляду, навіть якщо виробник заявляється що дана модель здатна тривалий час обходиться без обслуговування.

Мастило ножа

Для обслуговування складного ножа вам знадобитися буквально трохи масла, адже всупереч поширеній думці, літри масла не зроблять відкриття ножа більш швидким. Навпаки, через велику кількість масла, до поверхні комплектуючих ножа швидше буде налипати різний дрібне сміття, що заважає витяганню леза.

Однією краплі спеціального масла (підійде годинне або рушничне) цілком вистачить практично для будь-якого «складника». Саме масло потрібно попередньо капнути на зубочистку або подібний предмет, змастити рухливі частини, а надлишки видалити за допомогою сухої серветки.

Якщо ваш ніж має лезо з високовуглецевої сталі, для його обробки рекомендується додатково застосовувати масло для захисту від корозії або спеціальну воскову пасту. Особливо ця рекомендація актуальна якщо ви плануєте тривалий час зберігати ніж в чохлі або на стенді.

Рукоятки з натуральних матеріалів рекомендується час від часу обробляти спеціальними речовинами (воском або мінеральним маслом) для захисту їх від води та інших зовнішніх впливів. 

Підсумок

Вищенаведені поради допоможуть вам завжди тримати свій ніж в ідеальному стані не звертаючись в сервісний центр. Головне, під час розбирання і чищення складного ножа бути акуратним і дотримуватися рекомендацій від виробника щодо того, якими засобами можна обробляти ту чи іншу його частину. До того ж, якщо ви самі почистили, заточили і обробили ніж, ви знаєте як швидко він буде відкриватися, наскільки добре різати і які умови експлуатації витримає. 

Написати коментар
1 коментар
Александр
Александр15 листопада 2020 14:38
Какой нож на первом снимке и чем, всё-таки, смазывать нож? Спасибо!
Оберіть мову сайту: