UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибираємо тактичний ніж — на що звернути увагу

Ми часто чуємо визначення «тактичний», особливо коли говоримо про екіпірування для армії. Але чи впевнені ви, що розумієте значення цього слова? Не завжди придбаний навіть у профільному магазині тактичний ніж може бути таким, тому під час вибору важливо знати про специфіку інструментів, щоб не потрапити в халепу.

Отже, тактичний ніж що це і як його вибрати? Про це на прикладі ножів Ganzo розповімо у нашому матеріалі.

Зміст

  1. Особливості тактичних ножів
  2. Як вибрати тактичний ніж?
    1. Тип конструкції — фіксований чи складаний?
    2. Тип леза — розуміємось на особливостях заточування
    3. Форма клинка — трохи про основні види
    4. Матеріал клинка — 3 головні якості тактичного леза
    5. Матеріал руків’я — ергономіка понад усе
  3. Найкращі тактичні ножі Ganzo
    1. Ganzo G8012V2
    2. Firebird FH924
    3. Ganzo G617
  4. Де можна придбати тактичний ніж?

Особливості тактичних ножів

Тактичні ножі часто плутають із повсякденними EDC моделями. Такі інструменти справді можуть виконувати схожий пул завдань, проте відмінності криються в дрібних деталях, які роблять «тактика» більш витривалим і зручним в експлуатації.

Чим відрізняється тактичний ніж від звичайного:

  • клинки з марок сталей, які довше зберігають гостроту та витримують підвищені навантаження;
  • можливість швидкого відкриття конструкції та наявність надійного блокувального механізму (якщо це складаний ніж);
  • максимальна ергономіка руків’я.

Все це дозволяє застосовувати тактичний ніж в екстремальних умовах, не переймаючися за цілісність інструменту та свою безпеку. При цьому деякі моделі цілком здатні замінити EDC аналоги, якщо немає можливості або бажання придбати окремі інструменти під різні потреби.

Коли ми розібралися у специфіці тактичних ножів, пропонуємо глибше поринути у світ «тактиків» й обрати варіант, що підійде саме вам.

Як вибрати тактичний ніж?

Перед тим, як почати вибирати інструмент, потрібно визначитися, для чого потрібний тактичний ніж? Практично будь-який клинок підійде для самооборони, але в окремих випадках особливості конструкції, форми леза та інших деталей може зіграти на руку.

  1. Потрібен універсал — беріть ніж зі складаною конструкцією та клинком з прямою крайкою. Такий інструмент покриє більшість потреб у польових умовах і легко поміститься на поясі або кишені.
  2. Ставите надійність і стабільність понад усе? Можна розглянути варіант ножа з фіксованим клинком. Він має відчутно більші розміри і є менш зручним у носінні, проте витримує подвоєні навантаження.
  3. Потрібно різати стропи, мотузки або дрібні гілки? Тоді варто задуматися про придбання ножа з клинком комбінованого типу (пряма крайка + серейтор).

Визначились із набором завдань, який має виконувати ваш майбутній тактичний ніж? Тоді перейдемо до аналізу найпоширеніших конструкцій «тактиків» на ринку.

Тип конструкції — фіксований чи складаний?

Конструкція тактичного ножа буває двох типів: з фіксованим або складаним клинком. Кожен тип має певні переваги, які краще підходять для конкретних потреб:

  • Фіксований клинок. Нерухомий клинок є найміцнішим в експлуатації та найшвидшим в очищенні. Але заради надійності потрібно пожертвувати комфортом: такий інструмент має майже вдвічі більші габарити, тому менш зручний у носінні.
  • Складаний клинок. Клинок складаного ножа ховається в руків’ї, тому інструмент максимально компактний і простий у транспортуванні. Завдяки портативності такі моделі часто використовуються поліціянтами та військовослужбовцями.

Тип леза — розбираємося в особливостях заточування

Найчастіше інструменти мають пряму різальну крайку, але в деяких моделях зустрічається цікава комбінація: одна половина леза (від кінчика до середини клинка) має пряме заточування, а друга — серейторне.

  • Пряме заточування. Пряма крайка підходить для точного та рівного різання матеріалів малої та середньої щільності. Ножі цього виду часто використовуються як службові інструменти, оскільки вони універсальні й швидко заточуються.
  • Комбіноване заточування. Комбіноване лезо демонструє ефективну роботу з волокнистими матеріалами (завдяки серейтору) та точне різання більш податливих матеріалів (завдяки прямій крайці).

Форма клинка — трохи про основні види

Перед кожним клинком стоїть одне завдання — гранично ефективне різання. Але в окремих ситуаціях результат роботи може залежати від форми наявного клинка.

Існує безліч форм клинків. Ми поговоримо про найпоширеніші:

  • Drop Point відрізняється прямими задньою та середньою частинами крайки з її плавним підняттям до вістря. Форма вважається класикою, оскільки підходить для завдань практично будь-якого спектра.
  • Clip Point виглядає як клинок Drop Point з обрізаною верхньою частиною (ця частина може бути прямою або вигнутою). Форма ефективно справляється з колючими роботами й дає можливість краще контролювати процес розрізання матеріалів.
  • Tanto має різкі краї клинка, в результаті чого виходить одне велике лезо і дещо схоже на скошене мінілезо. Клинок танто оцінить військовий та службовець правоохоронних органів, оскільки форма не боїться грубої роботи.
  • Wharncliffe складається з абсолютно прямої різальної крайки та обуху, що знижується до вістря. Цей специфічний тип клинка складно переплутати з іншим. Він найкраще підходить для точного різання, оскільки пряма крайка дозволяє виконувати довгі та рівні надрізи на рівній поверхні.

Матеріал клинка — 3 головні якості тактичного леза

Форма клинка є одним із вирішальних факторів, що впливають на призначення ножа. Але не варто забувати й про таку характеристику, як матеріал леза. Тактичні ножі виготовляються з нержавіючих марок сталей з різним складом, і далеко не завжди про якість інструменту говорить наявність клинка з дорогого металу.

Під час вибору ставте на перше місце три базові характеристики, якими повинен володіти клинок «тактика»:

  • Міцність. Здатність металу чинити опір деформуванню та утворенню сколів продовжує експлуатаційний термін виробу.
  • Стійкість до корозії. Волога, кислоти, сіль та інші речовини мають руйнівний вплив на структуру сталі, тому клинок повинен містити достатню кількість хрому, щоб протистояти окисленню.
  • Утримання заточування. У польових умовах зазвичай немає часу та можливості регулярно заточувати лезо, тому клинок повинен утримувати заточування протягом тривалого періоду.

Матеріал руків’я — ергономіка понад усе

Якість утримання інструменту залежить від матеріалу руків’я. Ідеальний тактичний ніж повинен лягати в долоню, як влитий, і не вислизати під час ударних навантажень.

На ринку часто зустрічаються варіанти із суцільнометалевою конструкцією, які позиціонуються як тактичні ножі. Однак для тактичних цілей ми рекомендуємо вибирати моделі з накладками на руків’ї з ABS-пластику, гуми або склотекстоліту G10, які гарантують максимально міцний хват. А витончені ножі з металевою рукояттю краще використовувати як EDC помічників.

Найкращі тактичні ножі Ganzo

Купити тактичний ніж Ganzo означає зробити вибір на користь практичності, оскільки ці інструменти виготовляються з нержавіючих сталей і мають зносостійкі конструкції. Бренд спеціалізується на виробництві інструментів різного призначення, і тактичні моделі займають одне з ключових місць в асортименті.

Представляємо вам трійку ножів Ganzo, яким ви можете довірити завдання будь-якого рівня складності, а в екстремальних ситуаціях — навіть своє життя.

Ganzo G8012V2

Ви можете бути впевнені, що Ganzo G8012V2 витримає будь-які навантаження, яких зазнає в польових умовах. Все завдяки фіксованому клинку Drop Point завтовшки 5 мм. Клинок виготовлений зі сталі 8Cr13MoV із вмістом хрому близько 13%, що робить метал нержавіючим та міцним. Приємне доповнення — чорне покриття на поверхні сталі, яке матує подряпини.

Модель G8012V2 є справжнім робочим ножем ще й тому, що оснащена фігурним руків’ям із множинними виїмками під пальці. Це дозволяє рівномірніше розподілити навантаження на всю кисть і запобігти зісковзуванню пальців на лезо. Матеріал руків’я — ударостійкий ABS-пластик, який несприйнятливий до впливу прямих сонячних променів та агресивних середовищ. У хвіст руків’я інтегровано склобій, щоб інструментом можна було не лише різати, а й розбивати.

Найцікавіше криється в піхвах, що йдуть у комплекті з ножем. У них приховано набір із трьох аксесуарів: стропопорізу, кресала та абразивної пластини для заточування.

Тип з фіксованим клинком Матеріал руків’я ABS-пластик
Матеріал клинка 8Cr13MoV Довжина руків’я 125 мм
Довжина клинка 113 мм Вага 349 г

Firebird FH924

Новинка є частиною преміальної лінійки Firebird від Ganzo та може похвалитися незвичайною формою клинка Wharncliffe. Поєднання даної форми та нержавіючої сталі D2 перетворює інструмент на міцного універсалу, який здатний різати та проколювати матеріали різної щільності.

Модель має складану конструкцію, що розкривається одним рухом. Для цього в клинку зроблено овальний отвір під палець, що дозволяє відкрити інструмент до фіксації менш ніж за 1 секунду. За утримання клинка в робочому положенні відповідає замок Liner Lock, який витримує навантаження 70 кг.

Інструмент доступний у кількох варіаціях матеріалу накладок на руків’ї: зі склотекстоліту G10 та з карбону. Обидва матеріали мають високу стійкість до пошкоджень і температурних перепадів, тому остаточний вибір залежить тільки від уподобань користувача.

Дизайн доповнює сталева кліпса. Разом із нею вага конструкції складає всього 84 г, що робить аксесуар практично невідчутним під час носіння.

Тип складаний Матеріал руків'я G10 / карбон
Матеріал клинка D2 Довжина руків’я 95 мм
Довжина клинка 65 мм Вага 84 г

Ganzo G617

Не треба витрачати купу грошей, щоб замовити гарний тактичний ніж. Це доводить модель G617 — простий та бюджетний складень із клинком зі сталі марки 440, яка довго зберігає гостроту леза.

Крайка комбінованованого типу прийде на допомогу в різних ситуаціях: пряме лезо забезпечить рівний надріз, а серейтор вмить впорається зі стропами, шнурами, мотузками та іншими волокнистими матеріалами. Крім того, клинок має гострий кінчик, який буде корисним для колючих робіт.

Дизайн конструкції простий та ергономічний. Для відкриття клинка призначений шпеньок, як блокатор клинка використовується замок Liner Lock. На обусі біля основи клинка є дрібні насічки для упору під великий палець, щоб було зручніше виконувати силові роботи. Злегка шорсткі накладки G10 на руків’ї довжиною 117 мм мають закруглені кути, тому інструмент не впивається у долоню і не викликає неприємного відчуття на шкірі у разі тривалої експлуатації.

Тип складаний Матеріал руків’я G10
Матеріал клинка 440 Довжина руків’я 117 мм
Довжина клинка 80 мм Вага 105 г

Де можна купити тактичний ніж?

Шукаєте якісний тактичний ніж за доступною ціною? Тоді вам сподобаються ножі Ganzo, які можна придбати в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора бренду Ganzo Україна.

Всі інструменти з нашого каталогу виготовляються із сертифікованих марок сталей та поставляються з офіційною гарантією від виробника, що становить не менше 1 року з моменту придбання.

Товари новини

Написати коментар