UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибір туристичного ножа від Ganzo & Firebird

Вирушаючи в далеку подорож або відпочивати на природу варто враховувати, що Ніж для цих цілей слід вибирати більш ретельно. Тут велику роль відіграє функціонал, надійність і практичність. Важливо, щоб він не підвів в самий невідповідний момент, мав зручну, ергономічну ручку, що дозволяє довго їм працювати, при необхідності. Адже ніколи не передбачаєш, що тебе чекає в поході. Якщо хочете підібрати для себе або на подарунок туристичний ніж, то ця стаття допоможе визначитися з вибором. Ми виділимо основні моменти, на які потрібно звертати увагу при покупці.

Конструкція-надійна і практична. Перш за все, вибирайте модель, яка не зламається. В цьому плані краще нескладні ножі з фіксованим клинком. Вони витривалішими, можуть використовуватися для виконання самих різних завдань, навіть в якості рубки дров (по техніці "batoning"), що неможливо зі складними варіантами. Ще один недолік складних моделей для подорожей – можливе засмічення складного механізму залишками їжі, брудом і т.д., що призведе до заклинювання роботи замку.

Клинок-міцний, повинен довго тримати заточку, не боятися навантажень. Товщина клинка туристичного ножа відрізняється від міських моделей. Обух теж більш товстий - не менше 3 мм, прагнути до 5 мм.ці параметри впливають на міцність леза, його зносостійкість. Також має значення твердість сплаву, з якого зроблено лезо і його якість. Чим твердіше метал, тим довше він тримає заточку, проте може бути крихкіше (оптимально для походів – 58-60 HRC). Серед сплавів, використовуваних Ganzo особливо підійдуть 440С, 4116. Це досить не вибагливі в догляді марки, але дуже надійні. Хороші характеристики також у сталі D2, використовуваної Firebird, загартованої до твердості ~60 HRC.

Рукоять-ергономічність і комфорт. Ручка повинна бути зручною. Найбільш підходящі для природи і диких умов моделі Ganzo мають виїмку для упору вказівного пальця і перфоровану ручку зі спеціального ABS-термопластика. Такий матеріал дозволяє надати рукояті потрібну форму, не ковзає в руці, не замерзає на холоді, не вбирає воду, зносостійкий і ударостійкий. Також для рукояті хороший склопластик-fiberglass, який за багатьма параметрами міцніше пластика. Сюди ж відноситься легкий, але дуже міцний G10 (склотканина+епоксидні смоли). Рукоять повинна комфортно сидіти в долоні і забезпечувати надійний хват.

Наведемо приклади моделей

Перш за все, вдалим вибором стане ніж для виживання G8012. Саме так його позиціонують творці, і він дійсно хороший для цього! Ми вже згадували його в нашому Блозі. З таким ножем можна сміливо вирушати в самі екстремальні умови. Він створений з міцної вуглецевої сталі 7cr17 (аналог 440A) – стійкої до корозії, простий у догляді.

Модель оснащена кресалом, що дозволяє розвести багаття навіть в сиру погоду. Ніж поміщений у функціональний зручний чохол з точилкою - ви зможете завжди швидко і легко відновити гостроту леза. Також чохол оснащений стропорезом. На кінці рукояті є темлячное отвір і склобій. Ручка з міцного пластику, є поглиблення для вказівного пальця і виступ для упору великого пальця (для посилення різу). Це забезпечує максимально зручний і міцний хват. Як бачите все продумано до найдрібніших деталей. З таким ножем можна сміливо вирушати в подорож по лісах, на полювання, риболовлю і т. д.

Якщо ви не завзятий екстремальник, не збираєтеся ножем копати землю, рубати дерева, вбивати кабана в рукопашну на бігу і займатися іншими небезпечними штуками, то вам підійде і складаний ніж. Складні моделі менш надійні, але мають свої переваги. Наприклад, вони компактніше і легше. Вибирайте моделі з міцним клинком, відповідного вам типу. Є більш гострі і" Тупі " форми клинків. Найбільш універсальною і оптимальною буде клинок формату "drop-point" (приклад – G611, F7413) – він відмінно коле і ріже. Занадто гострий клинок підійде для виконання більш точних і делікатних робіт.

Розглянемо, наприклад, ніж G611 з карабіном і свистком. Ергономічна ручка з легкого міцного пластику, стійка до корозії різних речовин сталь 420c.це зручна, легка, практична модель. Вага - всього 85 г.

Непоганим туристичним варіантом буде F7413. Він трохи важче (150 г), але і надійніше. Оснащений замком Axis-lock, який запобігає ймовірність самовільного відкриття. Міцна і зносостійка сталь 440C з твердістю + /-58 HRC. Товщина клинка - 3,3 мм.непогано з туристичними цілями впорається також G6252. Клинок-вуглецева сталь BDR4116, загартована до твердості 56 HRC. Вага – 142 г, ширина обуха-3,3 мм.


Цінителям більш гострих клинків припаде до душі G7321. Сталь - 440C (58 HRC), товщина обуха – все ті ж 3,3 мм, вага – майже 120 г.Рукоять виконана з композитного зносостійкого і вологостійкого G10. Модель особливо хороша для рибалок, вона досить витривала і зможе впоратися з різними завданнями. Ми привели для прикладу лише кілька моделей. Варто сказати, що всі складні ножі, на відміну від нескладних, годяться для EDC-використання. Підбирайте ніж під себе і свій спосіб життя і він прослужить Вам довгу і корисну службу!

Написати коментар
Оберіть мову сайту: