UA | RU
Контактна інформація
Київ

Топ точильних верстатів від Ganzo для ідеального заточування

Що спільного у кухаря, туриста та мисливця? Правильно — всі вони регулярно використовують ножі та знають, що ідеальне заточування леза є запорукою ефективності та безпеки інструменту.

Без гострого леза навіть найякісніший ніж перетворюється на звичайний шматок сталі, тому точильний верстат Ganzo — це та річ, яка ніколи не втратить актуальність для того, хто цінує по-справжньому гострі різальні інструменти.

Ви вже пробували точити ножі за допомогою точила Ganzo? Якщо ні — настав час вивчити наш топ точильних верстатів, здатних повернути лезам гостроту до рівня заводського заточування.

Найкращі точильні верстати: перелік топів від Ganzo

Принцип роботи точильних верстатів ідентичний звичайним каменям для заточування: під час проведення абразивом по довжині різальної кромки, з поверхні леза поступово видаляються мікроскопічні частинки металу, усуваючи дефекти та загострюючи клинок. Чим грубіший абразив, тим більше знімається сталі — саме на цьому базується поетапний догляд за лезами:

  • чорнове заточування за допомогою крупнозернистого абразиву для видалення великих пошкоджень з формуванням необхідного кута;
  • основне заточування із застосуванням абразиву із середнім розміром зерна для вдосконалення кута кромки та усунення дрібних нерівностей, які виникли під час грубої обробки;
  • виправлення та доведення з алмазним дрібнозернистим абразивом для ідеальної гостроти.

Однак відмінності верстатів від звичайних каменів криються в деталях, і полягають не лише в наявності у верстатів масивної настільної платформи. Розуміння цих основ дозволить вам вибрати найбільш підхожу модель на основі вашого досвіду та індивідуальних вимог.

Переваги точильних верстатів

Точильні верстати призначені для професійного догляду за різальними інструментами, з чого випливає ряд конструкційних особливостей, які підвищують якість кінцевого результату.

  • Зручна експлуатація. Конструкція відрізняється стійкістю, яка забезпечується не тільки завдяки великій вазі металевої основи, а й наявності фіксувальних елементів (липучки, затискачі тощо). Мінімізація ковзання по поверхні стола або стільниці підвищує зручність та безпеку експлуатації під час заточування. До того ж в точилах подібного типу є фіксатор для заточуваного інструменту, зазвичай у вигляді затискача.
  • Точний контроль кута заточування. З верстатом вам не потрібно морочитися з витримуванням одного кута протягом усього процесу обробки клинка. Для цього в конструкції передбачена можливість зафіксувати потрібний кут до безпосереднього заточування, щоб адаптувати точило під обслуговування ножа певного типу (10-15° — кухонний інвентар, 20-30° — EDC ножі, мисливські та туристичні моделі).
  • Широкий набір абразивів. Як тільки ви вирішили точильний верстат купити, вам не потрібно перейматися за окреме придбання допоміжних абразивів, оскільки необхідні аксесуари для заточування вже є в комплекті. Зазвичай це 4 точильні пластини різної зернистості для послідовної обробки різальних кромок. За необхідності ви завжди можете докупити пластини з недостатнім розміром зерна, щоб розширити комплект наявних.
  • Надточний результат. Звичайно, обробка леза на верстаті займає більше часу в порівнянні з експлуатацією звичайного абразивного бруска й тим паче електроточила, адже вам необхідно витрачати певний час, щоб повернути клинок потрібною стороною для рівномірного заточування клинка та змінювати точильні пластини за зменшенням зерна. З іншого боку, ручний верстат гарантує дуже точну обробку завдяки контрольованості всього процесу від А до Я. Ви самі налаштовуєте кут заточування та зернистість абразиву, водночас точило не знімає велику кількість сталі з клинка, продовжуючи його термін служби (чим не може похвалитися той же електричний автоматичний точильний верстат).

Як вибрати точильний верстат для професійного заточування

Вибираючи настільне точило, слід враховувати два основні параметри.

По-перше, визначте інструменти, які ви заточуватимете на точилці, а саме їхні кути заточування. Вибирайте ту модель, в якій діапазон кутів, що виставляються, збігається з кутами заточування клинків з вашої колекції. Чим ширший цей діапазон, тим універсальнішим є верстат.

По-друге, вивчіть комплект абразивів, що постачаються з точилом, з розрахунком на те, що вам необхідний мінімум 1 абразив під кожен етап заточування. Зернистість точильної поверхні позначається в гритах, і чим вище це значення, тим дрібніше зерно.

Підбирайте зернистість точильних пластин Ganzo, спираючись на наступну гритність:

  • 120 грит – грубе заточування;
  • 320 і 600 грит – основне заточування;
  • 1500 грит – фінішне виправлення та доведення.

Інші параметри залишаються на ваш розсуд, зокрема матеріал конструкції, яка може бути виготовлена з пластику або металу. Цей фактор здебільшого впливає тільки на зручність транспортування: якщо ви купуєте верстат виключно для домашнього використання, то сміливо вибирайте модель з металу, а для експлуатації під час виїздів, наприклад, на дачу підходить легший аналог з полімеру.

ТОП точильних верстатів Ganzo за вигідною ціною

Точильний верстат ціна залежить від конструкційних особливостей кожної окремої моделі. Ми підготували добірку з 3 найпопулярніших настільних верстатів Ganzo, адаптованих під обслуговування різальних інструментів як з прямим, так і з серейторним заточуванням.

Ganzo Touch Pro Steel

Сталева конструкція із силуміновими затискачами не боїться високих навантажень та впливу вологи. Останній фактор полегшує догляд: після використання точилку достатньо протерти чистим рушником, щоб видалити металеву стружку з поверхні.

Однак ми забігаємо наперед, оскільки головна перевага моделі полягає у її простоті. Корпус поставляється в чохлі-сумці та легко складається й розкладається, що особливо сподобається новачкам. До того ж модель пропонує довільне налаштування кута заточування, повністю розв'язуючи користувачу руки у створенні бездоганно гострого леза.

Точильний верстат Ganzo Touch Pro Ultra

Модель є вдосконаленою версією базового точила Ganzo Touch Pro і відрізняється кращою стійкістю завдяки одній опорі з вакуумною присоскою. Але це ще не все.

На верстаті можна гострити різні типи ножів з кутом заточування від 10° до 30°, виставляючи будь-який зручний кут напрямної. Комплект також включає 4 абразивні пластини з різним розміром зерна, щоб ви могли доглядати за різальними інструментами, як справжній профі.

Ganzo Razor Pro

На відміну від попередніх верстатів, що встановлюються поверх рівної поверхні, ця модель кріпиться до краю стола. Це не впливає на загальний процес заточування, але може бути доречним в умовах обмеженого простору, наприклад, на домашній кухні.

Корпус збирається з чотирьох частин, виготовлених з металу з нержавіючими властивостями. А найцікавіше — модель сумісна не лише з ножами. З її допомогою можна гострити леза домашніх ножиць і садових інструментів невеликого розміру.

Товари новини

Написати коментар