UA | RU
Контактна інформація
Київ

Системи для приготування їжі в поході: зручно і просто | Ganzo.ua

Організація харчування у похідних умовах істотно відрізняється від повсякденної. Тут все не так, як удома: потрібне інше меню з акцентом на поживність та спеціальний комплект для приготування їжі.

Однак, попри всі нюанси готування на природі, його легко освоїти, якщо дотримуватися базових правил. Ми розповімо, з чого і на чому готувати у подорожі, щоб було швидко та смачно.

Готові рішення для приготування їжі в поході: зручність і функціональність

Коли збираєтеся в похід, слід враховувати не лише те, що ви будете їсти, але і як ви це нестимете. І продукти, і спорядження мають відповідати двом параметрам: компактність та легкість, адже все доведеться нести на собі.

Їжа в поході також повинна мати максимальну поживність та тривалий термін зберігання.

Набір продуктів та приладдя залежить від тривалості маршруту та кількості мандрівників. Якщо це короткий похід на один день, то вистачить мінімального набору. А при плануванні тривалого відпочинку на природі великою компанією варто розширити меню та запастися потужною системою для готування зі збільшеним об'ємом казанка.

Харчування в туристичному поході: що враховувати?

У поході витрачається багато енергії, і чим довший і складніший маршрут, тим більше спалюється калорій.

Під час пішого походу в середньому темпі витрачається в межах 2500–3500 ккал, а за підвищених навантажень це значення може зростати до 8000 ккал. Щоб компенсувати такі втрати та підтримувати енергію, потрібна їжа з відповідною калорійністю.

Що важливо врахувати при підготовці їжі у похід:

  1. Збалансоване харчування — запорука витривалості. Для підтримки організму під час інтенсивних навантажень, необхідна збалансована та різноманітна їжа:
  • білки для швидкого відновлення м'язів;
  • жири для стабільної роботи всіх систем;
  • вуглеводи для енергії;
  • вітаміни для імунітету.

У рюкзаку мають бути крупи, горіхи, сухофрукти, м'ясо, бобові. Чорний шоколад з кофеїном підходить для додаткової підзарядки мозку.

  1. Сушене — означає зручне. Сухарі замість хліба, топлене масло замість звичайного, молоко та яйця в порошковому вигляді — все це повільно псується та майже нічого не важить. Додайте до цього сублімовані страви та отримаєте повноцінний обід, який не потребує тривалого приготування.
  2. Чим простіше паковання, тим легший рюкзак. Бляшані банки та скляні тари — вороги туриста. Використовуйте багаторазовий пластик та вакуумні пакети, щоб заощадити місце у рюкзаку та не нести зайві грами. Заздалегідь розфасуйте все з розрахунком: одна порція на один прийом їжі.

У середньому на людину потрібно близько 600–800 г їжі на добу. Але не дивуйтеся, якщо в перші дні подорожі апетит зменшиться — так організм звикає до нового ритму.

Акліматизація займає кілька днів, після чого голод починає відчуватися частіше та гостріше. У цей час розмір порції доцільно збільшити, щоб не залишитися без сил посеред маршруту.

Що взяти у похід для приготування їжі?

Для приготування їжі потрібні два предмети: пальник та похідний посуд.

Звісно, можна зібрати комплект самостійно: вибрати пальник, підібрати казанки за обʼємом. Але набагато зручніше та практичніше використовувати систему для приготування їжі, в якій вже все продумано та зібрано в одній конструкції.

Система приготування їжі складається з двох частин: пальника та зафіксованого на ній казанка, що кріпиться шляхом защіпки. Уся конструкція зібрана так, щоб бути стійкою, економити паливо та працювати ефективно навіть під час складних погодних умов.

Переваги системи для приготування їжі:

  • Зручність та компактність. Система включає все потрібне для готування, що позбавляє необхідності підбирати окремі комплектуючі окремо. До того ж частини набору можна скласти одна в одну для економії місця в рюкзаку.
  • Швидке приготування. Вбудований вітрозахист — одна з головних переваг системи. Навіть при сильному вітрі пальник продовжує стабільно працювати, а тепло не розсіюється та прямує прямо до дна казанка. Завдяки цьому вода закипає швидше, і ви можете заощадити паливо.
  • Безпека. Казанок жорстко фіксується на пальнику, тому він не зісковзує та не перевертається. Системи також комплектуються знімними ніжками, які підвищують стійкість конструкції під час встановлення на нерівній поверхні.

Система для приготування їжі: поради щодо вибору

Вибір системи для приготування їжі в поході залежить від формату вашої подорожі: скільки людей у групі та скільки днів триватиме маршрут. Для коротких одиночних походів підійде компактна система з мінімальним обʼємом, а ось для вилазки компанією на кілька днів знадобиться потужніший та місткіший комплект.

При виборі варто звернути увагу на такі характеристики:

  1. Потужність. Цей параметр впливає на те, як швидко закипить вода та приготується їжа. Потужність пальника вимірюється у ватах: чим вона вища, тим швидше процес. Для одиночних походів достатньо 1500 Вт, а приготування їжі в поході на велику компанію або в суворих умовах вимагає потужнішого варіанта від 2000 Вт і вище.
  2. Матеріали. Оптимальний варіант — анодований алюміній. Він не схильний до іржі, має легку вагу та швидко нагрівається. Такий посуд довговічний і без зусиль очищається від залишків їжі — достатньо сполоснути його під проточною водою.
  3. Об'єм казанка. Цей параметр залежить від кількості мандрівників:
  • 0,5–0,8 л — для однієї людини;
  • 1–1,5 л — для групи з 2 осіб;
  • 1,7–2,5 л — на трьох і більше користувачів.

Краще вибирати обʼєм із невеликим запасом, щоб можна було розігріти воду і на чай, і на їжу одночасно.

Крім технічних характеристик, не варто забувати про зручність транспортування. Всі елементи системи мають компактно складатися один в одного, щоб у рюкзаку залишалося достатньо місця для іншого спорядження.

Для захисту та акуратного транспортування комплект із системою повинен включати чохол для зберігання. Це допомагає зберегти обладнання в чистоті та цілості, а також захистити метал від випадкових подряпин під час перенесення.

Написати коментар